20 Aralık 2011 Salı

Gündem

Bugün



Yurtdışında beklentinin aksine Euro Maliye Bakanları toplantısına ilişkin beklentilerle pozitif seyir oluşurken, İMKB’de belirgin negatif ayrışma izlendi. Dolar/TL’nin 1,90 sınırına yaklaşması İMKB şirketlerinin kur farkı giderlerini artıracağı endişesi yarattı. İMKB endeksi %1,79 düşüşle 50.742 seviyesinden kapandı. Draghi’nin devlet bonosu almayacağı açıklamasıyla kapanışa doğru kazançlarını geri veren Avrupa borsaları yatay kapanış yaptı. Dow Jones günü %0,84 düşüşle tamamladı. Bugün Asya borsalarında toparlanma çabaları izleniyor. Euro/dolar 1,30’un üzerindeyken, dolar/TL 1,90’ın üzerinde seyir izliyor. İMKB’de yatay açılış bekliyoruz. Piyasalar Salı günü ABD’de konut başlangıçları ve inşaat ruhsatları verilerini, iç piyasada dolar/TL’nin seyrini izleyecek.



Gündem



Euro bölgesi maliye bakanları toplantısında bütçe açığı sınırlamasına ilişkin anlaşma değişikliğinin ocakta hazırlanması ve martta 17 üyenin dokuzunun onayını aldıktan sonra yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Toplantıda IMF’ye verilmesi planlanan 200 milyar euronun 150 milyar eurosunun üye ülkeler, 50 milyar eurosunun üye olmayan ülkeler tarafından karşılanmasına onay verildi.



Avrupa Merkez Bankası Başkanı Avrupa Parlamentosu sunumunda enflasyonun birkaç ay %2’nin üzerinde kalmasını, sonra düşmesini beklediklerini söyledi. Draghi euro bölgesinin 2012’de toparlanmasını beklediğini söyledi. Draghi’nin mevcut yasal altyapıyla devlet bonosu alımının mümkün olmadığını, önceliğin enflasyona verileceğini söyledi.



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan makine ve teçhizat leasing işlemlerinde KDV’yi 18’den %1’e indiren kararnamenin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını açıkladı.



Fider Başkanı leasing işlem hacminin 2011’de 4,6 milyar dolar olmasının beklendiğini, KDV indirimi sonrasında 2012’de bu rakamın 6 milyar dolara çıkabileceğini açıkladı.



BDDK verilerine göre 9 Aralıkta bankacılık sektöründe toplam krediler haftalık bazda %0,37 artışla 681,1 milyar liraya yükseldi. Krediler yılbaşından beri %27, son bir yılda %33,17 arttı.



Fransa’da Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa tasarısı mecliste görüşülmeye hazırlanıyor. Fransa 2001 yılında 1915  olaylarını soykırım olarak kabul etmişti.  



Dünya Bankası Türkiye direktörü Ulrich Zachau Türkiye’nin 2011’de e az %8 büyüyeceğini söyledi. Zachau Türkiye için 2012’de resesyon beklemediğini, %2,5-3 arası büyüme olabileceğini açıkladı.



İMKB’de Beklentiler



Yurtdışı piyasalarda Fransa başta olmak üzere AB ülkelerinde not indirimi riski ve Kuzey Kore kaynaklı jeopolitik risk algılaması etkisinde gerileme ile haftaya başlanırken, yurtiçinde özellikle dolar kurundaki yükseliş etkisinde daha büyük oranlı kayıplar izlendi. Merkez Bankası PPK toplantısı öncesinde dolar kuru kurumsal talebin de etkisi ile tarihi zirvesini deneyecek şekilde 1.9050’ye kadar yükselirken, lira gelişmekte olan ülkeler arasında da en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer aldı. Öte yandan Merkez Bankası’nın önceki günlere göre günlük döviz satım ihalesinde sattığı tutarı düşürdüğü izlendi. Dolar kurundaki sıçrama kur zararı baskısında olan sanayi şirketleri ve kurun enflasyon üstündeki etkisinin artacağı ve Merkez Bankası’nın daha önce yeterli sıkılaştırma yapıldığı ifadesini kullanmasına rağmen ilave sıkılaştırma ihtiyacı duyacağı endişesi ile bankacılık sektörü hisseleri üstünde baskı yarattı. İMKB100 endeksi günü %1.8 kayıpla tamamlarken, bankacılık sektör endeksinin kaybı %2.45’e ulaştı. Tahvil faizleri de %10.50’ye doğru hareketlendi.



Bugün Almanya IFO endeksi ile ABD konut başlangıçları verileri takip edilecek. Asya borsaları ve ABD vadeli işlemlerde sabah saatlerinde toparlanma izleniyor. Dolar kuru ise günün ilk saatlerinde 1.9060 seviyesini gördükten sonra 1.9000’a doğru çekilmiş durumda. Merkez Bankası’nın günlük ihalesindeki satış tutarı takip edilecektir. Dün 50,700 puana kadar çekilen endeksin bugün dolar kurunun hareketine bağlı olarak yurtdışı piyasalardaki toparlanmaya katılıp katılmadığı izlenecek. Destekler 50,500 -50,000 puanda. Yükselişlerde ise 51,600 puandaki 5 günlük ortalama ilk hedef olacaktır.



Şirket Haberleri



Turcas Petrol (TRCAS); Socar&Turcas Enerji’de sahip olduğu %25 hissesini Socar’a devretmek ve Socar&Turcas Enerji’den Socar&Turcas Rafineri’nin %18,5 hissesini almak için görüşmelere başladı.



Boyner Mağaza (BOYNR), Altınyıldız (ALTIN); Altınyıldız Boyner Holding’ten %21,83 oranındaki Boyner Mağazacılık ve %49,99 oranındaki Beymen hisselerini satın alacağını açıkladı. %21,83 Boyner Mağaza hissesi için 65,5mn lira, %49,99 Beymen Mağaza hissesi için 215mn lira değer biçildi. Buna göre Boyner Mağaza’nın şirket değeri 300mn lira ile Cuma kapanışının %40 üzerinde belirlendi.  Altınyıldız’ın Boyner’deki payı %30’a yükseldi.



Aksa Akrilik (AKSA); karbon elyaf işinin kısmi bölünmesiyle kuracağı Aksa Karbon Elyaf’ın %50 hissesinin Dow Europe Holding’e devredilmesine karar verildi ve Aksa Karbon Elyaf’ın hisse değeri 185mn dolar olarak belirlendi.



Ak Enerji (AKENR); beklenen ölçüde teklif gelmediği için satış sürecinin durdurulduğu açıklandı. Şirket için olumsuz bir haber.

Hiç yorum yok: