10 Haziran 2014 Salı

Piyasalara Bakış


Geçen hafta Cuma sabahı da belirttiğimiz gibi son ayların en önemli makro beklentilerinden olan ECB toplantısının geneli itibariyle piyasalar açısından olumlu yönde sonuçlandığını düşünüyoruz.  Geçen hafta Perşembe günü gerçekleşen ECB ana hatlarıyla baktığımızda beklentileri büyük oranda karşıladığı hatta bir miktar daha güvercince kararlar aldığını düşünüyoruz. Fakat karardan sonra yaptığımız yorumda şunları da ifade etmiştik:
 
Fakat burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu düşünüyoruz:
a)         Varlık fiyatlarının bulunduğu seviyeler önceki merkez bankası hamlelerinin (QE, ilk LTRO lar) geldiği seviyelerin oldukça üstünde ve volatiliteler tarihi düşük seviyelerde. Dolayısıyla önceki örneklerin bazısında gördüğümüz oranda olumlu fiyat hareketlerini görmek daha zor olacaktır.
b)         Alınan kararların özendiriceği carry trade’ler, gelişmekte olan ülkelerden ziyade AB içindeki carry trade’leri (Italyan, Ispanyol, Portekiz, İrlanda ve Yunanistan gibi) özendirmesi ve bu “çevre” AB ülkelerindki şirket bonusu ve hisse senedi piyasalarında nispi olarak daha olumlu bir performans görünmesi daha olası.
c)         Draghi’nin basın toplantısında faizler için gerçekçi anlamda alt banda gelinmiş olduğunu söylemesi bundan sonra faiz indirme olasılığının son derece düşük olduğunu düşündürüyor. Nitekim karardan sonra kısa vadeli EUR faizlerindeki düşüşün son derece sınırlı kaldığını gördük.
d)         Yukarıdaki b ve c maddelerinde bahsedilen nedenlerden ve yeni finansmanın AB içinde kalmasının özendirilmesinden dolayı Euro’nun beklentilerin aksine önümüzdeki dönem önemli oranda değer kaybetmeme ihtimali azımsanmamalı.
e)         Kararları Temel anlamda olumlu bulmak ile beraber önümüzdeki günlerde bazı detay ve uygulama konusunda soru işaretleri oluşabileceğini düşünüyoruz. Finansmanın şartlı olduğunu düşündüğümüzde örneğin yeni LTRO’ya katılım ne oranda olacak, ne kadarı eski LTRO kaynaklı olacak gibi soru işaretlerin doğabileceğini düşünüyoruz.
Nitekim karardan bu yana EONIA’nın arttığını, Euro’nun ilk tahminlerin aksine çok fazla değer kaybetmediğini ve genel olarak risk iştahın olumlu etkilendiğini gördük. Carry trade’lerin genelde olumlu etkilendiğini ama bu etkinin “çevre” AB ülke piyaslarında daha belirgin olduğunu gördük.
Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ise beklentileri biraz aşmış olması nedeniyle olumlu karşılandıysa da detaylarına baktığımızda verinin ABD ekonomisinin ivme kazanmaya devam ettiği yönündeydi. Nitekim dün sabah da ABD 2 yıllık bono faizlerinin 6 Mayıs tarihinden beri ilk defa %0.4 seviyesini geçtiğine dikkat çekmiştik. ABD bono faizlerindeki bu artşın dün bizim bono piyasası faizlerinde de yükselişe neden olduğunu düşünüyoruz.
TUİK’in açıklamasına göre, sanayi üretim Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre  %4,6 arttı. CNBCE anketine göre takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretim artışının %3.9 olması bekleniyordu. Verilerin piyasalar üzerinde çok belirgin bir etkisi olmadı.
Yurtiçinde bugün 1. Çeyrek GSYH verisi açıklanacak. CNBCE anketine göre piyasa beklentisi %4.
Haftanın geri kalanında yurtdışında makro veri takvimi nispeten hafif. Merkez Bankaları toplantıları açısından ise BOJ’nin toplantısı önemli olabilir.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke döviz volatilitelerinin düşük seyretmeye devam etmesi,  ABD faizlerindeki geri çekilme ve ECB ve BOJ’dan ek adım beklentisi Mart ortalarından itibaren etkili olan yükselişlere destek olan ana faktörler omaya devam ediyor. Ancak küresel döviz volatilitelerini 2007 yazından beri en düşük seviyeye gerilemiş olması, hisse senedi ve bono volatilitelerinin de tarihsel olarak düşük seviyelere gerilemiş olması olası bir volatilite artışına karşı tedbirli olunması gerektirdiğini düşündürüyor. Sene başından beri en iyi perfrormans gösteren varlık sınıflarından biri olan Endonezya hisse senetlerinin de son bir haftadır mevcut seviyelerinde zorlandığını ve 20 günlük ortalamasının altında olması da bizce dikkat çekici bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.

Hiç yorum yok: