10 Haziran 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 10 Haziran 2014

Dün BIST100 endeksinin %0.44 yukarıda 80,753 puandan, yani Mayıs 2013’ten bu yana en yüksek seviyesinden günü tamamladığını hatırlatalım. BIST30 endeksi de %0.49 yükselerek 99,750 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.48 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0,78 yükseldi. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 719 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, sanayi üretiminin Nisan ayında beklentilerin üzerinde %1 artığını hatırlatalım. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıkladığı verilere göre bankacılık sektörünün net kârı Nisan sonu itibariyle geçen senenin aynı dönemine göre %16 gerileyerek 7.63 milyar TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı finansal yatırım araçlarının Mayıs ayına ilişkin reel getiri oranlarına göre geçtiğimiz ay en yüksek reel getiriyi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %5.91, TÜFE ile indirgendiğinde ise %4.94 ile BİST 100 Endeksi sağladı. Rekabet Kurulu, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının özelleştirilmesi işlemi kapsamında, TEK-ART Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ, Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri AŞ, Yılport Holding AŞ Ortak Girişim Grubu ve SAFİ Gayrimenkul ve Yatırımları San. Tic. AŞ'den herhangi biri tarafından devralınmasının izne tabi olmadığı yönünde karar verdi. Yurtiçi piyasalarda bugün büyüme verisinin takip edileceğini de hatırlatalım.

Şirket haberlerine baktığımızda, KAP'a yapılan açıklamaya göre Milli Piyango özelleştirme ihalesi için ön yeterlilik başvurusunda bulunan Turkcell'in %55 iştiraki İnteltek ve %100 iştiraki Talih Kuşu'nun oluşturduğu ortak girişim grubunun ilgili ihaleye teklif vermemesi yönünde karar alındı. TAV Havalimanları'nın Mayıs ayında yolcu sayısının %9 artışla 8.02 milyon olarak gerçekleştiğini belirtelim. Otomotiv Sanayi Derneği verilerine göre, Arifiye ilçesinde faaliyet gösteren Otokar, geçen ay 340 araç imal ederek, üretimini bir önceki aya oranla %24 artırdı. 2014 yılının ilk beş aylık döneminde 52 bin 169 otomobil ihraç eden Toyota Türkiye ise, dış satımını geçen senenin aynı dönemine göre %154 arttırmış oldu. Türkiye İş Bankası’nın, 10-11-12 Haziran tarihlerinde farklı vadelerde 2 bono ve 1 iskontolu tahvilin halka arzını gerçekleştireceğini de belirtelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Amerikan Merkez Bankası Fed'in çıkış politikasının volatilite yaratabileceğini ifade ederken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise Fed'in politika hedeflerine yaklaştığını yönünde açıklamalarda bulundu. Çin'de enflasyon Mayıs ayında 4 ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirirken fabrika çıkış fiyatlarındaki düşüş ise ılımlı seyretti. IMF Başkanı Christine Lagarde, Uluslararası Para Fonu'nun kemer sıkma politikaları konusunda uyarılar yaparken Birleşik Krallık'ın ekonomik gücünü hafife aldığını kabul etti. Geçen haftayı rekor seviyelerden tamalayan ABD borsaları bu haftanın ilk gününde de rekor tazelemeye devam etti. Avrupa borsaları da küresel ekonomiye yönelik iyimserlikle yükselerek, son altı yılın zirvesini genişletti.

Hiç yorum yok: