19 Şubat 2014 Çarşamba

Yapı Kredi Yatırım Günlük Bülten - 19 Şubat 2014


ABD’de açıklanan New York eyaletindeki üretim büyümesi verisi Şubat'ta % 4,48'e gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Açıklanan ekonomik veriler zayıf olmaya devam etmekle birlikte, olumsuz verilere gösterilen tepkiyle ilgili son dönemdeki eğilimin devam ettiğini gözlemliyoruz. Veriler yine piyasa tarafından çok fazla önemsenmedi ve kötü hava koşullarına bağlandı. Böylece ABD'de S&P 500 ve Nasdaq, şirketler arasında birleşme aktivitesinin hisse senetlerinin değerine duyulan güveni artırmasıyla birlikte dün de yükseldi. Nasdaq'daki yükseliş üst üste sekizinci seansta  % 0.68 ile devam etti. S&P ise %0.12 oranında artıda kapandı.

Çin'in kredilerdeki artışın ardından piyasadan likidite çekme kararı, ABD devam eden olumlu havaya rağmen gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisse senetlerinde dün zayıflamaya yol açtı.  Bu zayıflamanın BIST’e yansıması ise kapanışa doğru 65,000 desteğini aşağı geçen piyasada, son üç haftadır devam eden tepki süreci içerisindeki ilk önemli zayıflama sinyali olarak kendini hissettirdi. Bugün Ukrayna'daki gerginlik başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yönelik artan endişeler ve içeride ise kurda sabah saatlerinde yeniden oluşan yukarı yönlü hareket baskı oluşturan etkenler olarak öne çıkıyor.
Güne zayıf seyrin devamıyla başlayacak olan piyasada, seans içerisinde 63,250 seviyesini bu kapsamda önemli destek noktası olarak izliyor olacağız. Endeksin son dönemde oluşan tepki sürecinde kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdürebilmesi için geri çekilmelerde 63,250 desteğini koruması gerekiyor. Böyle bir gelişmenin piyasada 63,250/65,500 arasında yatay bir seyri beraberinde getirebileceğini düşünüyoruz.  Dolayısıyla, dün 65,000 altında oluşan zayıflama sinyalinin ardından gün içerisinde 63,250 desteğinin yakından izlenmesini öneriyoruz. 63,250 desteğini aşağı geçecek hareketlerin ise yeniden 62,500 ve 61,000 seviyelerine doğru aşağı baskı riskini beraberinde getirebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle 63,250 desteği tepki sürecendeki pozisyonlar için stop loss konumundadır.
Bu sabah ise ABD'de açıklanan zayıf ekonomik veriler ve yatırımcıların ABD varlıklarında satış yaptığı yönündeki haberler doları olumsuz etkilemeyi sürdürürken, Euro dolar karşısında bugün yaklaşık yedi haftanın en yükseği olan 1.3773'ü gördü. Piyasada, Fed'in Ocak ayı toplantısının bugün açıklanacak tutanakları önemli olacaktır.
İçeride dünün en önemli bekletilerden birisi olan Merkez Bankası toplantısı yapıldı. Merkez Bankası gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında iki yıl aradan sonra ilk kez 28 Ocak'ta yapılan ara toplantıda aldığı sert faiz artışı kararlarının etkisini görmeyi tercih ederek beklendiği gibi yeni bir adım atmadı. Enflasyon görünümü ve beklentilerdeki bozulmanın dikkatle takip edildiğini ve 28 Ocak'ta enflasyon beklentilerindeki ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için güçlü ve önden yüklemeli bir parasal sıkılaştırmaya gittiğini hatırlatan TCMB, "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" mesajı verildi.
Ayrıca bugün piyasalar TCMB'nin ekonomistlerle saat 10’da gerçekleştireceği toplantıyı izleyecek. Diğer taraftan yurtdışında ise saat 15:30'da ABD yeni konut inşaatları, inşaat ruhsatları, ÜFE ve çekirdek ÜFE verileri açıklanacak.
Özetle kısa vadede rahatlama ile piyasalarda son dönemde oluşan tepki denemelerinin dün zayıflama sinyalleri ürettiğini ve gelişmekte olan ülke döviz piyasalarının yeniden daha yakından izleneceğini düşünüyoruz. Daha orta vade için ise Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: