19 Şubat 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 19 Şubat 2014

Dün gün genelinde satıcılı seyreden BIST100 endeksi %2.25 düşüşle 64,125 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise %2.45 ekside 77,741 puandan günü tamamladıkapandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.77, bankacılık endeksi (xbank) %2.63 düşüş gösterirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Dün Merkez Bankası Para Politikası kurulu gerçekleşti. Merkez Bankası piyasadaki beklentilere paralel olarak bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %10'da sabit bıraktı ve ek olarak enflasyon görünümünde gözle görülür bir iyileşme sağlanmadığı sürece para politikasında sıkı duruşun devam edeceğini açıkladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki 60 sektörün temsilcisinin, 4 Mart'ta gerçekleşecek "Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası"nda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bir araya geleceğini, sorunları ve çözüm önerilerini 5'er dakikalık sürelerle Babacan'a ileteceklerini belirtelim. Hazine, 2 yıl vadeli 1.33 milyar TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Son olarak Hazine’nin, dün düzenlenen tahvil ihalesiyle piyasaya 1 milyar 27.6 milyon TL borçlandığını belirtelim.

Şirket haberlerine baktığımızda TAV Havalimanları’nın 2013 yılı konsolide net kârının 336 milyon 88 bin TL olarak açıklandığını görüyoruz. Şirketin KAP’a yaptığı açıklamaya göre 2014 yılında %9-11 arasında ciro büyümesi, 100-120 milyon euro civarında da yatırım yapmayı hedefliyor. Turkcell şirket dağıtılabilir net kârının en az %50'sini nakit olarak dağıtma yönündeki politikasının yapılacak ilk Genel Kurul toplantısında onaya sunulacağını KAP’ta duyurdu. Bugün Turkcell ve Tüpraş’ın 2013 yılı finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.


Küresel piyasalara baktığımızda, Actavis Plc’nin Forest Laboratories Inc.'i 25 milyar dolara satın alacağı haberinin beklentilerin çok altında gerçekleşen ABD imalat verisini gölgede bırakmasıyla, S&P 500 endeksi günü artıda tamamladı. Fed, yabancı bankaların, ABD'de en yüksek sermaye oranlarına sahip olmalarını gerektirecek yeni sermaye standartlarına onay verdi. ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, Aralık ayında Şubat 2009'dan beri en yüksek net yabancı sermaye çıkışı gerçekleştiğini hatırlatalım. ABD'nin en büyük yabancı kreditörü Çin’in, Aralık ayında, sahip olduğu ABD tahvili varlıklarında son 2 yıl içindeki en büyük miktarlı azaltımı yaptığını belirtelim. Avrupa hisseleri, Almanya'da yatırımcı güveninin ve ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksinin beklenenden fazla gerilemesinin etkisinde iki günlük kazancın ardından dün yatay seviyelerden işlem gördü.

Hiç yorum yok: