24 Şubat 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçen Cuma sabahı özellikle Çin’deki gelişmelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamıştık. Nitekim bu sabah Çin borsasının ciddi bir satış baskısı altında olduğunu görüyoruz.
Geçen Cuma günü piyasalar daha sakin bir gün yaşadıysa da bu sabah  Çin’deki satış baskısı dikkat çekici. Geçen hafta da ifade ettiğimiz gibi Çin’de açıklanan öncü (HSBC ve Markit tarafından açıklanan) Şubat PMI verisinin beklentilerin altında kalmıştı. Ayrıca, geçen hafta gördüğümüz Çin Yuan’ındaki değer kaybı da dikkat çekici idi. Bu sabah ise bazı Çin banka hisselerinde satış baskısı göze çarpıyor.

Geçen hafta Cuma sabahı ifade ettiğimiz gibi: “Kazakistan’ın para birimi Tenge %19 oranında devalüe edilmiş idi. Daha once gerçekleşen Arjantin devalüasyonu ve Ukrayna'nın sermaye kontrollerinden sonra gelen bu gelişmenin diğer gelişmekte olan ülkeler üzerindeki algı açısından olumsuz olabileceğini. Diğer piyasaları etkileyip etkilemeyeceğini izlemek gerekir diye düşünmeye devam ediyoruz. Ukrayna’daki son gelişmelerin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çin Yuan’ın bu haftaki değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelerde de “rekabetçi devalüasyon” zincir hareketini tetikler mi diye soru işaretleri artabilir diye düşünüyoruz.”
Daha önce de bashettiğimiz gibi Fed başkanı Yellen’in konuşması arasında daha az “güvercince”  olarak dikkat çeken bazı ifadeleri vurgulamıştık ve bu ifadeleri özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından nispeten olumsuz olarak değerlendirmek mümkün diye yorumlamıştık. Nitekim daha sonra açıklanan Fed toplantı tutanaklarının piyasa tarafından nispeten daha “şahince” unsurlar içeriyor idi. Özellikle bazı FOMC üyelerinin faiz arttırımını dillendirmeye başlamış olmaları bizce dikkat çekici ve önümüzdeki dönemde piyasaları etkilemeye aday diye düşünmeye devam ediyoruz. ABD 2 yıllık bono faizinin yakından takip edilmesi gerektiğini ve önümüzdeki dönem faizin yükselmeye başlayabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Perşembe (Markit tarafından açıklanan)günü açıklanan öncü ABD PMI Şubat imalat sanayi verisinin oldukça geldiğini de not ediyoruz.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi piyasalar açısından önümüzdeki dönemde dört konunun önemli olduğunu düşünüyoruz:
1)         ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı
2)         Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, devamı ve ekonomisi üzerine etkisi
3)         Japon Merkez Bankası ve Japon Yeni
4)         Gelişmekte olan ülke para birimleri
Bunlar arasında daha kısa vadede, büyüklüğü ve diğer gelişmekte olan ülkelere etkisi nedeniyle, özellikle Çin’deki gelişmeler ve ABD faiz tarafının daha yakından takip edilmesi gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda haftasonu yapılan G20 zirvesinden gelişmekte olan ülkelere yönelik yeni olumlu sinyaller gelmediğini düşünüyoruz.
Yurtiçinde bu hafta yapılacak hazine ihale sonuçlarının tüm piyasalar açısından en önemli iç gündem maddesi olduğunu düşünüyoruz.
Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: