24 Aralık 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta FED’in 85 milyar dolar tutarındaki varlık alım programında Ocak ayında 10 milyar dolar tutarında kesintiye (“tapering”) başlayacağına dair açıklamaları sonrasında ABD piyasalarında özellikle bono piyasalarındaki ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. FED’in açıklamaları sonrası önemli direnç seviyelerini test eden ABD 10 yıllık faizi sınırlı yükseliş yönünde tepki verirken, tapering’e başlanılması ile birlikte getiri eğrisinde kısa taraftaki seyrin daha ön planda olabileceğini belirtmekte fayda var. ABD iki yıllık bono faizleri arttıysa da %0.4 altında kalmaya devam ediyor
Her ne kadar FED 18 Aralık’ta işsizlik ve enflasyonda %6.5-%2.0 parametrelerine vurgu yaparak faizlerin uzun süre düşük seviyede kalacağı söylemini güçlendirmiş olsa da, düşük faiz politikasından çıkışa yönelik sinyaller için önümüzdeki dönemde açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerinin öneminin daha da arttığını söyleyebiliriz. Bu doğrultuda da ABD’de açıklanacak makro verilerin özellikle kırılgan ve bazı içsel dinamikleri nedeni ile ayrışma olasılığı yüksek olan bazı gelişmekte olan piyasalar için volaltilite yaratma olasılığının daha da yükseldiği söylenebilir.

Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta FED açıklamaları sonrasına baktığımızda S&P 500 endeksi %0.42  yükselirken MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksinin dolar bazında %0.45 gerilediğini, gelişmekte olan ülke kur ve bono piyasalarının baskı altında kaldığını görmüştük. Burada ABD’de cuma günü yukarı yönde revize edilen 3Ç büyüme verisi gibi güçlü makro verilerin etkisini de not etmekte fayda var.
Bu haftaya baktığımızda FED’in güvercince “tapering” olarak da ifade edilen kararları ve açıklamaları sonrasında, küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi büyüme yönlü fiyatlamalarla yeni rekor seviyelerde işlem görüyor. Christmas tatili haftasında nispeten düşük hacimle S&P 500 dün %0.53 artışla 1827 rekor seviyesine yükseldi ve özellikle teknoloji hisseleri ön plandaydı.  Gelişmekte olan piyasalarda ise dün tepki yükselişleri gördük. MSCI GOP endeksi dün %0.45 yükselirken MSCI Türkiye ise dolar bazında %2.4 düşüşle negatif ayrışmaya devam etti.  Bu sabah ise şu saatlerde Asya piyasaları genelinde yatay/sınırlı zayıf görünüm hakim.  Güne yükselişle başlayarak yeni rekor seviyeleri gören Japonya Borsası seans sonu gelen satışlarla günü %0.12 artıda tamamladı.
Bir süredir ifade ettiğimiz gibi 2014 yılında, başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere, bazı gelişmiş ülke riskli varlıkları üzerinde de olumsuz etkilerini görebileceğimiz, güçlü dolar ve dikleşen verim eğrilerinin de eşlik edeceği, daha yüksek büyüme, daha sınırlı likidite ortamına geçiş olasılığı olduğu görüşündeyiz. Dolayısıyla da 2014 yılı, FED’in varlık alımlarında azaltmaya gitmesi ve ABD ekonomisindeki toparlanmanın etkisiyle dolardaki güçlenmenin devam edebileceği bir yıl olabilir.
Bugün TCMB Başkanı Başçı’nın saat 10:00’da açıklayacağı 2014 yılı Para ve Kur Politikası günün odak noktasında olacak. Likidite şartlarında sıkılaştırıcı adımlarına devam eden Merkez Bankası bugün bir haftalık repo faizi ile yapılan fonlamanın TL zorunlu karşılık yükümlülükleri ile ilişkilendirilmesine yönelik detayları paylaşması bekleniyor. Diğer taraftan geçtiğimiz hafta döviz satım ihalelerinde minimum tutarın 10 katına kadar artırılabileceğini açıklayan merkez bankasının bugünkü ihaledeki minimum döviz satış tutarı 250 milyon dolar seviyesinde.

Hiç yorum yok: