24 Aralık 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 24 Aralık 2013

BIST100 endeksi haftanın ilk gününde sert düşüş yaşayarak %2.14 geriledi ve günü 68,086 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise günü %2.35 düşüşle 82,850 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %2.19, bankacılık endeksi (xbank) ise %2.26 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla HALKB, EKGYO ve GARAN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Enerji Bakanı Yıldız, yaptığı açıklamalar ile, kurlardaki artışın ekonomiye 4 milyar Dolarlık ek maliyet getirdiğini ve artan doğalgaz maliyetlerini tüketiciye yansıtmamaya çalıştıklarını belirtti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısının sona erdiğini görüyoruz. Komisyon, dördüncü ve son toplantı için 26 Aralık'ta toplanmayı kararlaştırıken asgari ücretin gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında %3 artırılması öngörüldü. Merkez Bankası’nın miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak daha önce duyurduğu üzere 1 günlük ek parasal sıkılaştırmaya gittiğini de hatırlatalım. Son olarak Merkez Bankası’nın bugün Başkan Erdem Başçı öncülüğünde, 2014 yılında uygulanacak Para ve Kur Politikası konulu toplantı düzenleyeceğini ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, KAP’ta yayınlanan açıklamaya göre Emlak Konut GYO hisse geri alım programı çerçevesinde dün 16.5 milyon adet alış işlemi gerçekleştirdi. Sabiha Gökçen havalimanının ana hissedarlarından Malaysia Airports şirketinin, şirketin diğer bir ortağı olan Hintli GMR'ye ait %40 payı yaklaşık 225 milyon Euro satın aldığı belirtildi. KAP’a yapılan açıklamalara göre Koç Holding, Enerji Yatırımları A.Ş.'nin %2'sine denk gelen 50.6 milyon dolarlık kısmını satın alırken Tofaş, yıl sonu envanter ve bakım çalışmaları nedeniyle üretime bir süre ara verecek.  

       

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD’de ekonominin yaklaşık %70'ini kapsayan tüketici harcamalarının, Ekim ayındaki %0.4'lük artışın ardından, Kasım ayında %0.5'lik bir çıkış yaparak son beş ayın en hızlı artışını gerçekleştirdiğini görüyoruz. Uluslararası Para Fonu'nun ABD'nin ekonomik görünümünü yükselteceğine dair sinyaller verdi. Bunun yanı sıra Apple’ın ürünlerinin Çin’de satılmasıyla ilgili olarak anlaşma yapmasının ardından Apple hisse senedinin dün sıçrama yaptığını hatırlatalım. Bu önemli gelişmelerin desteklemesiyle dün New York Borsası yükseldi ve gösterge endeksler kazançlarını tüm zamanların zirvesine genişletti. ABD’deki olumlu gidişattan etkilenen Japon Nikkei 225 Endeksi son 6 yılın zirvesindeki kazançlarını genişletiyor. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, tahvil alımlarının geçtiğimiz hafta 20 milyar dolar azaltılmasını savunduğunu söyledi. Çin Merkez Bankası'nın nakit sıkışıklığını gidermek amacıyla 3 haftadır ilk kez açık piyasa operasyonları aracılığıyla piyasalara fon enjekte etmesinin ardından Çin'de para piyasası oranı 2011 Şubat ayından beri en sert düşüşünü yaşadı. Son olarak altının, güçlü düşüşlerin ardından 1,200 dolar seviyesinin altında yatay bir seyir izlemekte olduğunu da ekleyelim.

Hiç yorum yok: