24 Şubat 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 24 Şubat 2014

Cuma günü dalgalı seyreden BIST100 endeksi kapanışa yakın hızlanan alışlarla %0.32 yukarıda 63,885 puandan haftayı sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %0.26 yükselişle 77,420 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.78 yükselirken bankacılık endeksi (xbank) %0.17 geriledi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, THYAO ve AKBNK oldu.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ortaklaşa düzenlenen Sektör Değerlendirme 1. Toplantısı'nda konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son 12 yılda ortalama %15 civarında bir ihracat artışı sağlandığını ve önümüzdeki dönemde de buna yakın bir performansla devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Hazine’nin 26 Şubat ve 5 Mart'ta 30 milyar 779 milyon TL’lik iç borç ödemesi gerçekleştireceğini ve buna karşılık bu hafta ve Mart ayının ilk haftasında da beşer adet tahvil ihalesi düneleyeceğini belirtelim. 14 Şubat itibariyle Darphane'nin ürettiği altın miktarı, 4 milyon adede yaklaştı; bunların toplam ağırlığı da 11 tonu geçti. Türkiye'deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, Türkiye'deki dinamiklerin ve temellerin oldukça sağlam ve dirençli olduğunu bu sebeple de İngiliz şirketlerin orta ve uzun vadede Türkiye'nin büyümesini beklediğini düşündüğünü ifade etti. Son olarak bugün Şubat ayı kapastie kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verilerinin açıklanacağını ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, Koç Holding'in 2013 yılı toplam konsolide satış gelirlerinin 66.2 milyar TL ve ana ortaklık payları net kârının ise 2.7 milyar TL olarak gerçekleştiğini  görüyoruz. Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, 2013’te toplam 6.4 milyar TL rekor kombine yatırım yaptıklarını ve Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık %10'unu gerçekleştirdiklerini söyledi. Bir gazetede yer alan habere göre Türkiye’de yeni ortak arayışı içinde olan Tesco Migros’la görüşmeyi planlıyor.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Cuma günü açıklanan ABD 2. el konut satışlarının 1 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatalım. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, son dönemde beklentilerden kötü gelen verilerin muhtemelen olumsuz hava şartlarına dayandığını söylerken, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher da tahvil alımlarını azaltmanın sürdürülmesini desteklemeye devam edeceğini ifade etti. Bu açıklamalarla birlikte ABD hisseleri haftayı ekside sonlandırdı. G-20 ülkeleri, birçok gelişmiş ekonomide genişlemeci para politikasının devam etmesi gerektiğini vurgularken önümüzdeki 5 yıllık süreçte büyümeyi 2 trilyon doların üzerine çıkarmak için desteklemeye devam edeceklerini tekrarladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, söz konusu hedefin IMF analizleriyle uyumlu ve ulaşılabilir olduğunu ve karardan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in İspanya'nın notunu bir basamak artırarak Baa2'ye yükselttiğini hatırlatalım.

Hiç yorum yok: