15 Ağustos 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 15 Ağustos 2013

Dün günün büyük bir bölümünde yukarı yönlü hareket eden BİST 100 Endeksi gün sonuna doğru hızlanan satışlarla kazançlarının bir kısmını geri verdi ve günü %0.09 yukarıda 75,585 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi ise %0.03 yükselişle 91,651 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.41, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.06 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, ISCTR ve YKBNK oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Türk bankacılık sektörünün toplam kredi hacminin 2 Ağustos itibarıyla bir önceki haftaya göre %1.13 yükselerek yaklaşık 954 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz. TCMB’nin açıkladığı verilere göre yurt dışında yerleşik kişiler 2 Ağustos’ta sonlanan haftada net 47.7 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken, yaklaşık 1.1 milyar dolarlık DİBS aldı. TCMB’nin rezervleri yine aynı haftada yaklaşık 6.9 milyar dolar artışla 128.8 milyar doların üzerine çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, son 10 yıllık süreç içerisinde dolar bazındaki gelirini 3'e katlayarak yüksek orta gelir grubuna girdiğini ve orta vadede, yüksek gelir grubuna girmek için eşik değer olan 12 bin 600 dolara ulaşılacağını belirtti. Bugün yurtiçi gündemde gözler Mayıs ayı işsizlik verisi ve Haziran ayı ödemeler dengesinde olacak.


Şirket haberlerine baktığımızda THY’nin 2013 Ocak-Temmuz dönemindeki toplam yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre %24 artışla 26.9 milyona ulaştığını görüyoruz. Bunun yanı sıra THY’nin Yunan Aegean ve Olympic Air’i satın almayı planladığı haberlerinin basında yer aldığını da belirtelim. Bugün Petkim ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak.


Yurtdışı piyasalara baktığımızda Euro Bölgesinin, Avrupa’nın en büyük iki ekonomisi Almanya ve Fransa’nın öncülüğünde, yılın ikinci çeyreğinde %0.3 genişlediğini görüyoruz. Bu verinin uzun zamandır resesyonda olan Euro Bölgesi’nin niyayet toparlanmaya başladığına işaret etmesiyle Avrupa hisselerinin son günlerdeki yükseliş trendine devam ettiğini ve 11 haftanın zirvesini genişlettiğini de belirtelim. ABD’ye baktığımızda ise otomobil maliyetlerinde yaşanan düşüşün etkisiyle Temmuz ayı üretici fiyatlarının yatay seviyede kaldığını görüyoruz. Avrupa ekonomisinin de artık güçlenmeye başladığına işaret eden verilerin, Fed’in teşvik alımlarını Eylül’de azaltabileceğine dair spekülasyonlara neden olmasıyla ABD borsaları değer kaybetti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, %2 enflasyon hedefine ulaşılmadığı takdirde Merkez Bankası’nın güvenilirliğini kaybedebileceğini belirtti. Bunların dışında Mısır’da dün akşam itibariyle 1 aylık sokağa çıkma yasağının başladığını da hatırlatalım.

Hiç yorum yok: