16 Ağustos 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 16 Ağustos 2013

BİST 100 Endeksi, dün ABD’den gelen verilerin küresel piyasalarda yol açtığı satışların etkisinde kalarak %2.13 aşağıda 73,978 puandan günü tamamladı. BİST 30 Endeksi ise %2.32 düşüşle 89,526 seviyesinden günü sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.50, bankacılık endeksi (xbank) ise %3.00 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün TÜİK’in açıkladığı verilere göre Mayıs ayı işsizlik oranının bir önceki aya göre 0.5 puan düşüşle %8.8 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. TCMB tarafından yayınlanan verilere göre ise Haziran ayında cari işlemler açığı yaklaşık 4.5 milyon dolar olarak, yılıklandırılmış bazda cari işlemler açığı da 53.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) rakamı TCMB’nin Ağustos ayı Beklenti Anketi’nde %7.33 olarak gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yılın ilk altı aylık bölümünde ihracatın %20.4 oranında arttığını ve bunun çok önemli bir artış olduğunu ifade etti.


Şirket haberlerine baktığımızda SPK’nın geçtiğimiz günlerde onaylanan torba yasasında yer alan kanuna dayanarak Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’nin yönetim kuruluna 2 üye atadığını görüyoruz. Dün finansal sonuçlarını açıklayan Petkim, yılın ilk 6 ayında 5.5 milyon TL net kâr elde etti. Şirket geçen senenin aynı döneminde 41 milyon TL net zarar açıklamıştı. Yıldız Holding’in, sokağa çıkma yasağına uymak ve çalışanlarını korumak için Ülker’in Mısır’daki üretiminin durdurulduğunu açıkladığını da hatırlatalım. Erdemir ve Akenerji bugün ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak.  Erdemir’in 130 milyon TL kâr, Akenerji’nin de 38 milyon TL zarar açıklaması bekleniyor.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda küresel borsaların, dün ABD’de açıklanan verilerden  olumsuz olarak etkilendiğini görüyoruz. ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları beklenmedik bir şekilde azalarak son 6 yılın en düşük seviyesine indi. TÜFE ise Temmuz ayında üst üste 3. ayda da yükselerek Fed'in hedef olarak gösterdiği seviyeye yaklaşmaya devam etti. Ekonominin toparlanmakta olduğuna işaret eden veriler Fed’in tahvil alımlarını azaltacağına yönelik beklentileri destekleyince ABD borsaları düşüşe geçti. Fed’in hamlelerine yönelik endişelerin Avrupa’da bazı şirketlerin beklentilerin altında gelen kârlarıyla desteklenmesiyle Avrupa hisseleri de 5 günlük yükseliş trendini sonlandırdı ve son 5 haftanın en sert düşüşünü yaşadı. Yenin yükselmesiyle birlikte satış gören ihracatçı şirketlerin etkisiyle Japonya Topix Endeksi de kazançlı geçen son iki günün ardından dün ekside seyretti.

Hiç yorum yok: