3 Temmuz 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 03 Temmuz 2014

Dün BIST100 endeksi artıda başlamasına rağmen günü %0.36 ekside, 76.831  puandan tamamladı. BIST30 endeksi de %0.36 düşerek 94,545 ile sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.34 yükselirken,  bankacılık endeksi (xbank) %0.69 geriledi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN olurken, Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 364 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurt içi piyasalara baktığımızda, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak yaptığı açıklamada son iki çeyrektir büyümeyi olumlu yönde etkileyen özel sektör yatırımları bu çeyrekte %1.3 düştüğünü belirtti. Bu düşüşe Merkez Bankası’nın ocak ayında yaptığı faiz arttırımının sebep olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Merkez Bankası’nın verilerine göre  bu yılın ilk 4 ayında Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye yatırımının imalat sanayisine 1 milyar 522 milyon dolar, elektrik, gaz ve su sektörüne 856 milyon dolar olduğunu hatırlatalım. Son olarak bugün gözler açıklanacak olan haziran enflasyon kararında. Merkez Bankası’nın baz etkisinin katkısıyla hazirandan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş öngörülüyor.


Bugün şirket haberlerinde, bir gazetenin haberine göre Enka’nın, Amerikan Bechtel ile oluşturduğu konsorsiyum Kosova’da ikinci bir ihaleyi daha kazandı. Türk-Amerikan konsorsiyumu Bechtel-Enka, söz konusu yeni ihaleyle Kosova’yı Makedonya’ya bağlayacak 60 kilometrelik otoyolun inşaat çalışmalarının başladığını bildirdi. Bunun yanında, Fitch Ratings, Garanti Bankası Romanya'nın uzun ve kısa vadeli kredi notlarını BBB- ve F3'den BB+ ve B'ye indirdi,  görünümünü ise durağan olarak belirledi.Bir diğer haber ise, Rus CROC'un ardından İngiliz Zenium şiketinin, Türkiye'de veri merkezi kurma kararı alması. Dünyanın en büyük veri merkezi şirketlerinden olan İngiliz Zenium, bölgedeki ilk yatırımını Koç Holding'le birlikte yapacak. Koç'un teknoloji şirketi KoçSistem ile ortaklık anlaşması imzalayan Zenium, İstanbul'da Doğu Avrupa'nın yanı sıra Ortadoğu ve Orta Asya'nın en büyük veri merkezini kurmayı hedefliyor.

Yurtdışı piyasalarda, dün Fed Başkanı Janet Yellen yaptığı açıklamada düşük faiz oranlarının yüksek getiri arayışlarını teşvik etme potansiyelinin olduğunu belirtirken, bu oranların finansal sisteminin istikrarını bozacağı endişesiyle Fed’in faiz oranlarını yükseltmeye başlamasında gereklilik görmediğini söyledi. Bunun yanısıra, ABD’de fabrika siparişleri Mayıs ayında %0.5 azalırken, sermaye ürünleri siparişleri %4.6 geriledi. Dolar ise önemli para birimleri karşısında yükseldi. Son olarak, bugün ABD’de, piyasaların da beklediği işsizlik oranı ve istihdam talepleri gibi verilerin açıklanacağını, ve Avrupa Merkez Bankası’nın TSİ 15:30’da bir basın açıklaması yapacağını hatırlatalım.

Hiç yorum yok: