7 Temmuz 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 07 Temmuz 2014

Cuma günü BIST100 endeksi %0.01 artıda, 77.534 puandan tamamladı. BIST30 endeksi de %0.16 gerileyerek 95,262 ile sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %072 gerilerken, bankacılık endeksi de (xbank) %0.82 artış gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, PETKM ve EREGL olurken, Borsa İstanbul’da işlem hacmi 1 milyar 884 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurt içi piyasalarda bugün, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri, hesaplamalara göre 565 milyar lira seviyelerine ulaştı. İlk üçte yer alanlar ise Garanti Bankası, Akbank ve Turkcell oldu. Öte yandan, Borsa İstanbul’da yabancıların haziran ayında 730 milyon liralık satış gerçeleştirerek net satış tarafında yer aldığı görüldü. Yabancıların banka hisselerinden uzaklaşarak, sanayi hisselerine yöneldiği kaydedildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) verilerine göre Türkiye genelinde haziran ayında havalimanlardan hizmet alan yolcu sayısı 16 milyonu, 6 aylık döneme bakıldığında ise toplam yolcu sayısı 75 milyonu geçti. Son olarak, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) raporuna göre,Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde yer alan 37 otomotiv firması tüm sektörlerden daha iyi performans göstererek ekonominin itici gücü olduğunu ortaya koydu.

Bugün şirket haberlerinde, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) yetkililerinin suç duyurusu üzerine Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı, Sapanca Gölü'nden izinsiz su çektikleri iddiasıyla Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Bir diğer haber ise Kardemir’den. Kardemir Karabük Demir Çelik, bedelsiz sermaye artırımı kararı verdi. Şirket, mevcut 1 milyar 55 milyon TL olan sermayesini iç kaynaklardan karşılanmak üzere 85 milyon TL tutarında (yüzde 8,05) artırarak 1 milyar 140 milyona çıkarma kararı verdi. Son olarak, Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi iken BDDK'nın 07.02.2014 tarihli onayına istinaden Banka Genel Müdürü olarak atanan Ali Fuat Taşkesenlioğlu bankaya adını yazdıracak teşkilatlanmaya gidiyor. Vakıfbank’tan Halkbank’a transfer olan Taşkesenlioğlu Halkbank’ta büyük bir operasyona imza atıyor. Kendi ekibini kurması beklenen Taşkesenlioğlu, 6 genel müdür yardımcı, teftiş kurulu başkanı ve hukuk müşaviri ile yollarını ayırdı.

Yurtdışı piyasalarda, ABD’de haziran ayı istihdam verilerinin beklentileri aşması ve Avrupa ve ABD'de merkez bankalarının büyümeyi destekleyici açıklamalar yapması ile ABD hisselerine geçtiğimiz hafta içinde 200 milyar dolarlık bir giriş olduğunu hatırlatalım. Dow Jones Endeksi ise ilk kez 17,000 puanı geçerken, Standard&Poor’s 500 Endeksi de haftayı %1.3 yükselişle 1,985 puandan kapattı. Bununla birlikte, doların da geçtiğimiz hafta içinde %0.14 yükseldiğini belirtelim. Öte yandan, Avrupa hisseleri üç günlük ralli sonrasında haftayı düşüşle noktaladı. Stoxx Europe 600 Endeksi üç günde %2.1 yükselmesinin ardından %0.3 geriledi ve haftayı 347.95 puandan tamamladı.

Hiç yorum yok: