2 Temmuz 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 02 Temmuz 2014

Dün BIST100 endeksi günü %1.76 aşağıda,77,107 puandan tamamladı. BIST30 endeksi  de %1.82 düşerek günü 94,890 ile sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.03, bankacılık endeksi (xbank)%2.42 geriledi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN,HALKB ve VAKBN olurken, Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 158milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurt içi piyasalara baktığımızda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat rakamlarını düzenlenen basın toplantısında açıkladı.Büyükekşi, Haziran ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 6 ayındaki toplam ihracatın ise yüzde 7,3 artışla 79 milyar 935 milyon dolar olduğunu kaydetti.Haziran ayında son dönemde yaşanan olayların da etkisiyle Irak’a ihracat oranının %21 düştüğü açıklandı. Büyükekşi bu kaybın AB ülkeleri ile karşılanabileceğini bildirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zebekçi’nin açıklamasına göre ise, yılın ilk altı ayında gerçekleşen 80 milyar dolar ihracat rakamının,yılın ikinci yarısında daha da artıp, Orta Vadeli Program (OVP) hedefi  olan 166.5 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniliyor. Irak’a olan ihracattaki düşüşe rağmen, çelik sektöründe hala en büyük müşterinin Irak olduğu açıklandı. Öte yandan, AVM ciro endeksi mayıs ayında %6.8 artarken, teknoloji market ve elektrikli eşyalar endeksi geriledi. Bunun yanında , Gazprom, boru hatlarındaki planlı çalışma nedeniyle 1-5 Temmuz’da Türkiye’ye gaz sevkiyatı durdurulduğunu açıkladı.


Şirket haberlerinde bugün, Söktaş Tekstil Sanayi sahibi olduğu Moova Gıda hisselerinin satışı için İş Yatırımla danışmanlık sözleşmesi imzalamıştı.  Söktaş, bağlı ortaklığı Moova Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nde  sahip olduğu %99,99 oranındaki hisselerin tamamının, Koç Topluluğu şirketlerinden Tat Gıda Sanayi A.Ş.'ne (Tat Gıda) satışına ve hisse devir sözleşmesi imzalanmasına karar verildiğini duyurdu. Satış bedeli 32.271.190 TL olarak açıklandı. Öte yandan, Fransa'nın en büyük bankalarından BNP Paribas, İran, Sudan ve Küba gibi ülkelere uygulanan yaptırımları ihlal ettiğini itiraf etti ve 8,9 milyar dolarlık rekor cezayı ödemeye razı oldu.Son olarak, Türkiye’de 4, Malta’da 1 olmak üzere hâlihazırda bünyesinde 5 liman bulunduran Yılport Holding, İsveç’in üçüncü büyük limanı olan Gävle Container Terminal (GCT)’in yüzde 80 hissesine sahip oldu.


Yurtdışı piyasalarda, S&P500 ve Dow Jones endeksleri rekor yüksek seviyelerden kapandı. Dow Jones Sanayi Endeksi %0.8 oranında yükseldi ve 17,000 seviyesine yaklaştı. Bununla beraber S&P500 endeksi de %0.7 yükselerek 1,973 seviyesini gördü ve rekor seviyeden kapandı. Avrupa hisseleri de emtia üreticileri ve bankalardaki ralli ile yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi %0.9 artış göstererek 344.8 puandan günü tamamladı. Öte yandan gelişen piyasa hisseleri, Çin ve Hindistan imalat sanayi verilerinin olumlu açıklanmasıyla yükseldi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi gün içinde 1,051.9 seviyesini gördü. Yuan üst üste dördüncü gün de yükselişini sürdürürken, yen dolar karşısında %0.2 geriledi.

Hiç yorum yok: