1 Temmuz 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 01 Temmuz 2014

Dün güne yükselişle başlayan ve ilk seansta kazançlarını artırmayı sürdüren BIST100 endeksi öğlden sonra gelen satışlarla gerileyerek yalnızca %0.02 artıda, 78,489 puandan sonlandı. BIST30 endeksi de benzer bir seyir izledikten sonra günü Cuma günkü kapanışına paralel 96,651 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.43 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.22 geriledi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO olurken, Borsa İstanbul’da işlem hacmi 2 milyar 426 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, dün açıklanan verilere göre, Mayıs’ta ihracat 2013 yılının aynı ayına göre %3.6 artarak 13 milyar 750 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ithalat %10.3 azalarak 20 milyar 859 milyon dolar seviyesine geriledi. Bunların yanı sıra Mayıs’ta dış ticaret açığı %28.7 gerileyerek 9 milyar 968 milyon dolardan 7 milyar 108 milyon dolara inmiş oldu. Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre Türkiye'nin brüt dış borç stoku yılın ilk çeyreğinde 386.8, net dış borç stoku ise 232 milyar dolar olarak gerçekleşti. Maliye Bakanı Şimşek, vergi gelirleri açısından toplam alacak tutarının 67 milyar TL olduğunu söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Irak'taki krizin Türkiye'nin cari işlemler açığı, büyüme ve enflasyon üzerinde baskı yarattığını ve bunun da kredi notu için olumsuz bir unsur olduğunu belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) %40'lık hissesi için özel sektör enerji şirketlerinden talep toplamak amacıyla birkaç gün içinde ilana çıkılacak. Hazine Müsteşarlığı’nın dün açıkladığı Temmuz-Eylül 2014 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre Temmuz-Eylül döneminde 40.2 milyar TL tutarında iç borç servisine karşılık, 30.5 milyar TL iç borçlanmaya gidilecek.


Şirket haberlerine baktığımızda, Tüpraş, Türkiye'nin en büyük 500 şirketi sıralamasında 41 milyar 78 milyon TL net satışla ilk sırada yer alırken, Tüpraş’ı OMV Petrol Ofisi ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ izledi. Net satış gelirini 18 milyar 776 milyon TL’ye yükselten THY ise dördüncü sırada yer aldı. Tüpraş’ın, İzmit Rafinerisi'nde yaklaşık 50 milyon TL yatırımla yeni su hazırlama ünitesi kuracağını belirtelim. Akbank’ın, gelecek nakit akımlarına dayalı seküritizasyon programı altında 5.3 yıl vadeli toplamda yaklaşık 310 Milyon ABD Doları karşılığı finansman temin ettiği bildirildi. Bunların yanı sıra Şişe Cam ve Soda Sanayi’nin bugün bedelsiz sermaye artırımına gideceğini belirtelim. Son olarak İspanya’nın ünlü futbol kulübü Barcelona’nın Türk markası Beko ile sponsorluk anlaşması imzaladığını hatırlatalım.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda, ABD'de askıda konut satışlarının, Mayıs ayında dört yıldan uzun bir sürenin en dik artışını gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu verinin ardından Avrupa hisselerinin yatay seviyelerde seyrettiğini belirtelim. Fed'in gevşek para politikasının sürekli olmayacağını vurgulayan San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in politikasının normale dönme yolunda olduğunu söyledi. Çin'in imalatı Haziran’da bu senenin en hızlı artışını gösterirken, hükümetin ekonomideki yavaşlamayı durdurmak adına attığı adımların faydalı olduğuna dair sinyal verdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, küresel ekonomik büyümenin kademeli olarak 2014-2015 döneminde süreceğini, ancak aşağı yönlü risklerin devam ettiğini belirtti. Son olarak Amerikan otomobil üreticisi General Motors’un (GM), kontak anahtarındaki sorun nedeniyle 8.2 milyon aracını daha geri çağırma kararı aldığını ekleyelim.

Hiç yorum yok: