22 Mayıs 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Tepe formasyonu oluşup oluşmadığını izlediğimiz ABD hisse senetlerinde dün Yellen açıklamalarına paralel yöndeki güvercin FED tutanaklarının da desteğiyle yükselişler gördük. Stoxx 600 %0.6 artıda, küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi ise dün günü %0.81 artda 1888 seviyesinden tamamladı. Olumlu performansına devam eden gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinde ise Brezilya’daki kar satışları ve ayrıca CDS spreadlerindeki toparlanma dikkat çekici olmaya devam ediyor. Bu sabah ise makro tarafta Çin’de açıklanan ve son beş ayın en yüksek seviyesine yükselen öncü Mayıs ayı PMI endeksi ön planda. ABD yükselişleri ve Çin PMI’ı öncülüğünde Asya piyasaları genelinde olumlu görünüm hakim.

Bugün günün odak noktasında TCMB PPK toplantısı var. TCMB Başkanı Başçı’nın önümüzdeki aylarda faiz indirimine sinyal veren açıklamaları ile birlikte TCMB’nin para politikasında gevşemeye gideceğine yönelik beklentiler güçlenmiş olsa da yüksek enflasyon rakamları ve son bir haftadır TL’de gördüğümüz değer kayıplarına paralel buna yönelik zamanlamanın daha belirsiz hale geldiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan olası bir faiz indirimi durumunda ise bunun haftalık repodan ziyade gecelik faizlerde gerçekleşme olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz.
Bugün ayrıca Çin’den sonra global büyümeye yönelik sinyaller aradığımız euro bölgesi ve ABD’de açıklanacak Mayıs ayı öncü PMI endeksleri önemli olabilir. Haftanın geri kalanında ise Almanya IFO endeksi ve Cuma günü S&P’nin Türkiye değerlendirme raporu ön planda olacak.
Makro tarafta FED güvercince yönde kalmaya devam etse de geçtiğimiz hafta açıklanan ve yukarı dönüş sinyalleri veren Nisan ayı enflasyon rakamlarının oldukça dikkat çekici olduğunu belirtelim. Mart ayında beklentilerin üzerinde kalarak dikkatleri çeken TÜFE rakamı sonrasında Nisan ayı enflasyon rakamları ile birlikte enflasyonda yukarı yönlü sinyallerin güçlendiğini gördük. Ki bu bizim daha önce de dikkat çektiğimiz gibi ABD’de enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağı yönündeki görüşlerimizle uyumlu yöndeydi. Diğer taraftan ECB Başkanı Draghi’nin gerekirse Haziran ayında adım atılabilir yönündeki ifadeleri ile birlkte Haziran ayında faiz indirimine yönelik güçlenen beklentiler piyasalardaki en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok: