25 Mart 2014 Salı

Piyasalara Bakış


Dün zayıf sinyaller içeren PMI verileri ve ön planda yer almaya devam eden Ukrayna konusu ile birlikte hisse senetlerinden güvenli liman olarak kabul edilen bonolara rotasyon gördük. S&P 500 %0.49, Stoxx 600 %1.1 ekside günü tamamlarken ABD 10 yıllıkları 2.78’lerden 2.72’lere geriledi.  Bu sabaha bakacak olursak Asya hisse senetleri piyasalarında  yatay/zayıf görünüm hakim. Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise S&P ‘nin Brezilya’nın notunu düşürdüğünü dair haberler (BBB’den BBB-‘ye, görünüm stabil) diğer gelişmekte olan ülkelerdeki algıyı olumsuz etkileyebilir.

Bugün ABD’de açıklanacak tüketici güven endeksi, yeni konut satışları, İngiltere enflasyon  ve Almanya IFO günün en önemli makro verileri. Ayrıca şahince ifadeler içeren Yellen konuşması sonrasında takip ettiğimiz FED üyelerinden güvercin yorumları ile bilinen Atlanta FED Başkanı Lockhart (oy hakkı yok) ve şahince yorumları ile bilinen  Philadelphia FED Başkanı Plosser (oy hakkı var) konuşuyor. Yurtiçinde ise KKO verisini takip ediyoruz. Haftanın geri kalanında ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri ve  Japonya TÜFE vrisi ön planda olacak
Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz hafta FED Başkanı Yellen’ın konuşması sonrasında ABD bono faizlerinde sert yükselişler görmüştük.  Yellen açıklamaları sonrasında ABD’de açıklanan makro verilerin önemi daha da arttı. Önceki birkaç aydır gördüğümüz zayıf veriler sonrasında toparlanmanın işaretçisi şeklinde yorumlanabilecek makro veriler daha fazla dikkat çekebilir, ki en önemlilerinden biri geçen hafta açıklanan ve iyileşme sinyalleri vermeye devam eden haftalık işsizlik maaşı başvurularıydı.
Çin’in para biriminin değerini zayıflatmaya devam etmesi ve potansiyel şirket iflaslarına yönelik endişelerin diğer Asya piyasalarına yayılma riski ön planda olan konulardan biri ve ayrıca şahince vurgular içeren FED sonrası ABD faizlerindeki yükseliş ile birlikte kırılgan (politik endişeler ve makro temellerle) olan gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki seyrin ön planda yer aldığını hatırlatmak gerekli. Bu doğrultuda da özellikle ABD bono faizlerindeki ve dolardaki hareketin önemli olabileceğini ve yakından izlenmesi gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz.
Yurtiçi tarafta ise politik gelişmelerle birlikte TL’deki seyir piyasalar geneli için belirleyici olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta öne çıkan konulardan biri temkinli olmaya devam edeceği ve para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğine yönelik sinyaller gördüğümüz Merkez Bankasının PPK toplantısıydı. Diğer taraftan Moody’s’in 10 Türk bankasını olası bir not indirimi için izlemeye aldığına dair açıklamalarını akılda tutmakta fayda var. Arjantin, Brezilya ve Rusya’daki not indirimlerini not edelim. Fitch’in Türkiye gözden geçirme raporu 3 Nisan, Moody’s’in ise 11 Nisan’da açıklanıyor.

Hiç yorum yok: