14 Temmuz 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 14 Temmuz 2014

Haftanın son işlem gününü BIST100 endeksi %1.03 yukarıda 79,364 seviyesinden sonlandırdı. BIST30 endeksi de %1.10 yükselerek 97,595 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.36, bankacılık endeksi (xbank) %1.66 yükseliş gösterdi. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKBN olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 2 milyar 536 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurt içi piyasalara baktığımızda, 500 Büyük Sanayi Kurulu’nun (BSK) içinde yer alan 3 sektör yüksek vergiyle katma değerin yarısına yakınına sahip. Bu sektörler arasından 4 sigara üreticisi 21.7 milyar lira, 2 alkol üreticisi ise 6.3 milyar lira brüt katma değer yarattı. Öte yandan, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Önen, ihracatın etkisiyle otomotiv sanayinin bu yıl rekor üretim gerçekleştireceğini beklediklerini belirtti. 2011 yılında rekor seviyeye ulaşılan 1.19 milyon adetin bu yıl aşılabileceği, ihracatın ise 910.000 adete yaklaşabileceği görüşünde. Merkez Bankası’nın verilerine göre, tüketici kredilerine getirilen önlemlerle bankaların şirketlere yöneldiği görülmekte, yılın üçüncü çeyreğinde de kredilerin şirketlere akarken tüketici payının daralması bekleniyor.


Bugün şirket haberlerinde, Amerikan otomobil üreticisi Ford’un, ABD'de 100 binden fazla aracını güvenlik hataları sebebiyle geri çağırdığını görüyoruz. Ford'dan yapılan duyuruda, 2014 model Ford Taurus ve Fiesta'ların da dahil olduğu 106 bin 610 aracın farklı güvenlik hataları nedeniyle geri çağrılmasına karar verildiği belirtildi. Bunun yanısıra, Tav Havalimanları, Milas Bodrum Havalimanı için DHMİ ile sözleşme imzaladı. İmzalanan sözleşme çerçevesinde TAV, DHMİ'ye 717 milyon euro imtiyaz bedeli ödeyecek. Bugünün bir diğer haberine göre, Çukurova’nın patronu Mehmet Emin Karamehmet, Rus Alfa’nın elindeki %13.8’lik Turkcell hissesini geri almak için gerekli 1.6 milyar dolarlık finansman konusunda haftalardır süren görüşmelerin ardından Ülker ile anlaşmaya vardı. Ülker’in sahibi olan Yıldız Holding’in iştiraki Gözde Girişim aracılığıyla sağlanacak 1.6 milyar dolarlık kaynak ile Karamehmet, Alfa Grubu’na olan borcunu ödeyecek ve Turkcell’in %13.8’lik hissesini geri alacak.


Yurt dışı piyasalarda, geçen hafta Amerikan Merkez Bankası Fed'in faiz oranlarını uzun bir süre daha düşük tutacağı iddiaları ile ABD Hazine tahvillerinin yükselmesi üzerine, doların yen karşısında değer kaybettiğini hatırlatalım. Bunun yanısıra, ABD hükümetinin geçtiğimiz ay 70.5 milyar dolar bütçe fazlası bildiriminde bulunduğunu ve ABD bütçe açığının, 2014 mali yılında 2008’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini belirtelim. Öte yandan, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Almanya’nın AAA olan kredi notunu tayin etti ve yapılan açıklamada Almanya’nın bu yıl %1.8 büyümesinin beklendiği, ve ülkenin büyük ekonomik ve finansal şoklara karşı dayanıklı olduğu belirtildi. Son olarak, Banco Espirito Santo SA kaynaklı endişelerin Avrupa bankalarına sıçramayacağı söylentileri ile Avrupa hisselerinin 5 günlük düşüşün ardından haftayı toparlayarak kapattığını belirtelim.

Hiç yorum yok: