20 Şubat 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 20 Şubat 2014

Dün güne gerileyerek başlayan BIST100 endeksi gün boyu satışların devam etmesiyle %1.16 ekside 63,382 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise %1.18 düşüşle 76,823 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.13, bankacılık endeksi (xbank) %1.73 düşüş gösterirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, gündemin oldukça sakin olduğunu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) banka ekonomistlerine yaptığı sunumda, enflasyonda belirgin bir düzelme görünene kadar sıkı para politikası uygulamasının sürdüreleceğine değinildiğini belirtelim. TCMB’nin dün açıklanan Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri’ne göre kısa vadeli dış borç stoku, 2013 Aralık ayı sonunda 2012 Aralık ayına göre %28.4 yükselişle 129.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin de katıldığı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların 2014 ilk çeyreğinde 67 bin, 2014’ün tamamında ise  470 bin ek istihdam hedeflediğini ifade etti.

Şirket haberlerine baktığımızda Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin (Tüpraş) 2013 yılı net dönem kârı 2012’ye göre %18.2 gerileyerek, 1 milyar 197 milyon TL olarak gerçekleşti. Turkcell'in 2013 yılı konsolide net kârı 2 milyar 330 milyon 319 bin TL olarak gerçekleşti. Turkcell Grubu aynı dönem içerisinde konsolide bazda %9 büyüme ile 11.4 milyar TL gelir elde etti. Turkcell’in şirket dağıtılabilir net kârının en az %50'sini nakit olarak dağıtma yönündeki politikasının yapılacak ilk Genel Kurul toplantısında onaya sunulacağını KAP’ta duyurduğunu da hatırlatalım. Teknosa, KAP’a yaptığı açıklamada 31 Mart tarihinde %40 oranında brüt temettü dağıtma teklifini genel kurula sunacağını belirtti. Bugün Koç Holding ve Albaraka’nın 2013 yılı finansal sonuçlarını açıklayacağını da ekleyelim.


Küresel piyasalara baktığımızda, Çin'de öncü imalat endeksinin son 7 ayın en düşük seviyesine gerilediğini ve Japonya'da dış ticaret açığının Ocak ayında rekor düzeye yükseldiğini görüyoruz. Bu verilerin etkisi ve yenin güçlenmesiyle Tokyo Borsası düşüşe geçerken, Topix Endeksi 1 haftanın en sert kaybına doğru gidiyor. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün akşam saatlerinde açıklanan Ocak ayı toplantı tutanaklarına göre, işsizlik oranının faiz oranında artırıma gidilmesi planlanan seviyelere düşmesiyle Fed işsizlik oranı eşiğini kısa süre içinde değiştirmeyi planlıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan ülke piyasalarında devam eden sorunlar ve Euro Bölgesi'ndeki deflasyon risklerinin, küresel olarak ilerleme kaydetmiş ekonomik beklentileri tehdit ettiğini açıkladı. IMF'nin bu uyarısı ve Fed'in tahvil alımlarında azaltımı sürdüreceği sinyalini vermesiyle New York Borsası geri adım attı. Çin’de zayıf gelen imalat verisinin dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisinin talebinin zayıflayacağına işaret etmesiyle Batı Teksas ham petrolü geriledi.

Hiç yorum yok: