30 Ocak 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 30 Ocak 2014


Dün gün boyu süren satışların etkisiyle BİST100 endeksi %2.29 düşüşle 62,089 puandan sonlandı. BİST30 endeksi ise %2.47 düşüşle 75,143 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.61, bankacılık endeksi (xbank) %4.92 düştü. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Merkez Bankası’nın faiz arttırımının ardından hızlı düşüşüne rağmen doların yeniden 2.26 seviyelerine geldiğini görüyoruz. Başbakan Erdoğan Merkez Bankası'nın faizlerde artırıma gitmesini değerlendirerek, sabredip bu kararın sonuçlarını bekleyeceklerini, etkili olmaması halinde ise B ve C planlarının olduğunu açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Merkez Bankası’nın kararı ile ilgili, bu kararın Türkiye’nin sermaye hareketlerine karşı kırılganlığını azaltacağını ve lira üzerindeki baskıyı azaltabileceğini açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, döviz fiyatlarının düşmesinden dolayı enerji maliyetlerinin azalmasını ümit ettiğini belirterek, bu durumun devam etmesi halinde enerji maliyetlerinin daha da düşeceğini söyledi. TÜİK’ten gelen son verilere göre, Türkiye'nin nüfusunun 76 milyon 667 bin kişi olduğu açıklandı. Buna göre Türkiye nüfusu 2013 yılında 2012'ye göre binde 13.7 artış yaşadı. Son olarak, Borsa İstanbul artan kur riskini daha iyi yönetmek isteyen şirketlere yönelik olarak döviz opsiyonları piyasası oluşturmak üzere çalışmalara başlandığını bildirdi.

Şirket haberlerine baktığımızda, dünyanın en büyük fonu BlackRock’ın, yaptığı alımlar sonrasında Halkbank’taki payının %5’i geçtiğini açıkladığını görüyoruz. Türkiye’nin en büyük 10 bankasında tutulan yaklaşık 7.1 milyar liralık işsizlik fonunun, mevduat vadesi geldiğinde çekilerek üç kamu bankasına yatırılmasına karar verildi.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Fed’in dünkü toplantısı sonucunda tahvil alım programını aylık 75 milyar dolardan 65 milyar dolara düşürdüğünü görüyoruz. Alımlar 35 milyar dolar Hazine tahvili, 30 milyar dolar mortgage destekli tahvil olarak bölünecek. Şirketlerin moral bozucu kazanç öngörüleri üzerine gelen bu haberle New York Borsası geriledi; gösterge endeksler Kasım'dan bu yana en düşük düzeylerine geldi. Fed’den yapılan açıklamada ise, gelecek toplantılarda da tahvil alımının ölçülü adımlarla azaltımının süreceği, ekonominin ılımlı hızla büyümeye devam edeceği ve işsizliğin yavaşça azalacağı belirtildi; gelişmekte olan piyasalardaki çalkantılara ise hiç değinilmedi HSBC Çin İmalat Endeksi Ocak'ta, şirketlerin istihdam kesintisi yapması ve kredi piyasasındaki stresin etkisiyle 6 aydır ilk kez daraldı. Avrupa tarafına baktığımızda ise, Avrupa Birliği anlaşmalarında değişiklikler yapılarak, "gerçek bir ekonomi birliği" oluşturulması çağrısında bulunan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin henüz sonlanmadığını söyledi ve diğer Avrupa Birliği ülkelerini uyardı.

Hiç yorum yok: