30 Ocak 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


TCMB’nin önceki gece açıkladığı piyasa beklentilerinin de üzerinde gerçekleşen sert faiz artırımları (hem gecelik oranlarda hem de haftalık repoda) ve kalıcı sıkılaştırma vurgusu ardından başta TL olmak üzere gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki kıs vadede bir rahatlamaya gördük ve bu hem gelişmiş hem de gelişmekte olan diğer piyasalar geneline FED toplantısı öncesinde rahatlama şeklinde yansımıştı.

Dün FED’in FOMC toplantısı vardı ve piyasa beklentilerine paralel şekilde FED’in 10 milyar dolar kesintiye (tapering) ile devam etme kararı aldı. Karar beklentiler dahilinde olmasına rağmen küresel boyut alan düzletme dalgasından ABD borsaları da dün nasibini almış oldu.
Dün sabahki bültenimizde ifade ettiğimiz gibi “Merkez Bankasının açıklamalarında da vurguladığı üzere güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar verdiği ve bu doğrultuda da fonlamanın marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağına yönelik kararı önemliydi. Açıklamalarında ayrıca bu sıkı duruşun enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sürdürüleceğini vurguladı. Kararın Türk Lirası ve uzun vadeli bonolar açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz. Karar hisse senetlerine etkileri açısından bizce o kadar net değil. TL ve uzun vadeli bonolardaki beklediğimiz olumluluk hisse senetleri açısından olumlu iken, büyüme ve fonlama açısından etkinin o kadar olumlu olmayabileceğini düşünüyoruz, özellikle de büyümeye ve faiz oranlarına daha duyarlı şirketler hisseleri açısından.”
TCMB kararıyla aynı gün Hindistan merkez bankası (RBI) da 25 baz puan sürpriz faiz artırımına gitti. Dün ise Güney Afrika merkez  bankası 50 baz puanlık süpriz bir faiz arttırımına gitti. Fakat bu faiz arttırımlarına rağmen gelişmekte olan ülke piyasalarındaki rahatlamanın kısa süreli kaldığı ve dün özellikle Güney Afrika Randının ve Ruble’deki satış baskısının de etkisiyle gelişmekte olan ülke piyasalarının tekrar satış baskısı altına girdiğini gördük.
Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Gelişmekte olan ülke döviz kurlarını izleme devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: