27 Ocak 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 27 Ocak 2014

Cuma gününü satıcılı geçiren BİST100 endeksi haftanın son gününü %1.53 düşüşle 64,427 puandan sonlandı. BİST30 endeksi de %1.74 düşüşle 78,360 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.22, bankacılık endeksi (xbank) %2.87 düştü. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin açıklamalarını görüyoruz. Zeybekçi, kurdaki yükselişin tek başına Türkiye'nin ürettiği bir şey değil, dünyada yaşanan bir etki olduğunu ve Türkiye'ye zor bir dönemde rastladığı için fazla rahatsızlık verdiğini söyledi. Ayrıca, doların Türk Lirası karşısında "kırmızı çizgi" olarak görülen seviyenin üzerine çıktığı yönündeki söylemleri de doğru bulmadığını ekledi. Nihat Zeybekçi sözlerine ek olarak, insanların, özel sektörün, şirketlerin ve finans kurumlarının şu andaki yaşananlardan dolayı bir sıkıntı yaşamalarının mümkün olmadığını ve panik yaşamalarına da gerek olmadığını da vurguladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasalardaki hareketlenmenin geçici olduğunu belirterek, Türkiye'de sermaye çıkışı olarak adlandırılabilecek bir gelişmenin olmadığını açıkladı. Babacan kurla ilgili olarak ise, baskının Türk şirketlerinin döviz alımından kaynaklandığının söyleyerek, şirketlerin, dış borçları yüzünden, beklemektense şu anda dolar ya da Euro almanın daha iyi olacağını düşündüklerini ve dolayısıyla kur üzerinde baskı yarattıklarını belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, petrol ve LPG piyasasında mevzuata aykırı hareket eden firmalara yaklaşık 8,5 milyon lira idari para cezası verdi. Son olarak, Hazine’den yarın iki tahvil ihalesi yapılacağı duyuruldu. Buna göre ilk ihalede 5 yıl (1750 gün) vadeli 6 ayda bir %4.40 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili, ikinci ihalede ise 10 yıl (3570 gün) vadeli, 6 ayda bir %1.4 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli devlet tahvilinin ihraç edileceği açıklandı.

Şirket haberlerine baktığımızda, Asya Bank’ın tamamı nakden karşılanacak şekilde sermayesini 300 milyon TL suretiyle artırma kararı aldığını görüyoruz. Bunun yanı sıra Asya Bank’ın Yeni Mağazacılık A.Ş. (A101)'deki %21.84'lük payının, %18'lik kısmını 298 milyon TL’ye satmak için sözleşme imzaladığını da belirtelim. Bugün bir gazetede Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolündeki %58.51 oranındaki hissenin Hazine'ye devrine ilişkin yasal düzenlemenin tamamlandığına dair haber yer aldığını da ekleyelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Ben Bernanke'nin 31 Ocak'ta görevinden ayrılmasının ardından Fed başkanı olarak koltuğa oturmaya hazırlanan Janet Yellen'ın ilk sıkıntısının merkez bankasının %2 enflasyon hedefine ulaşmak olacağını görüyoruz. Avrupa’da ise IMF Başkanı Lagarde, gelişen ve gelişmekte olan ekonomileri deflasyon riskine karşı uyararak, yapısal reformlara hız verilmesi gerektiğini ifade etti. Çin devlet tahvillerinin kavramsal CDS tutarı 17 Ocak'ta 9.125 milyar dolar ile Kasım 2012'den bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. Fed'in tahvil alımlarını azaltması ve Çin'in büyümesindeki yavaşlamanın, gelişmekte olan ülkerden sermaye çıkışlarını artıracağı endişesiyle gelişen piyasalar endeksi 4 ayın en düşüğüne geriledi. Japonya, enerji ithalatı ve zayıf yenin ülkenin ithalat maliyetini artırmasıyla geçtiğimiz yıl rekor düzeyde dış ticaret açığı kaydetti. Gelişen piyasa paralarındaki satışlar ve Çin ekonomisine ilişkin endişelerin etkisiyle gelişen ülke hisselerindeki volatilite 2 yılın en büyük artışını kaydetti. Cuma günü ABD hisselerinin, gelişen piyasalar ile Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü kaydettiğini belirtelim.

Hiç yorum yok: