27 Ocak 2014 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz hafta gelişmekte olan ülke piyasalarındaki baskı ile birlikte global piyasaların satış baskısı altında kaldığını gördük.  Hisse (VIX Cuma günü %31.7 yükseldi), bono ve döviz volatilitelerinde sert yükselişler görülürken, S&P 500 endeksi haftayı %2.63 sert satış baskısı altında tamamladı. MSCI GOP endeksi dolar bazında %2.3, MSCI Türkiye endeksi ise %5.91 düştü. Kısacası hisselerde satış, bonolarda alış (ABD 2 yıllıkları %0.35’lere doğru geriledi) görürken, altın ve diğer bazı emtialarda ise yükseliş gördük. Bu sabah ise Asya piyasalarında da satış baskısının devam ettiğini görüyoruz.
Bu haftaya baktığımızda TCMB Başkanı Başçı’nın 28 Ocaktaki enflasyon raporu sunumu sırasında vereceği mesajlar ve 29 Ocak FED FOMC toplantısı ana gündem maddeleri olarak öne çıkıyor. Hatırlatmak gerekirse TCMB EPS uygulanan günlerde %7.75 seviyesindeki gecelik borç verme faizinin %9 seviyesinde olacağını açıklamış, 27 -30 Ocak tarihlerinde ise EPS uygulanacağını belirtmişti. Merkez Bankasının son açıklamaları EPS uygulanan günlerde üst bantta faiz artırımına işaret etse de, EPS uygulama günlerinin sıklığına yönelik belirsizlik soru işareti yaratıyor ve TL’deki baskının hafiflemesi için yetersiz kalıyor. Bu doğrultuda da yurtiçinde TL’deki seyir ve merkez bankasının politika adımları en önemli konu olmaya devam ediyor.

FED’in FOMC toplnatısında ise istihdam ve enflasyona yönelik vurguları ön planda olacak. FED’in 10 milyar dolar kesinti ile Ocak ayında başladığı tapering’e ne şekilde devam edeceğine yönelik detaylar ve dolayısyla da asıl önemli olan konu olan düşük faiz politikasından çıkışta zamanlamaya yönelik beklentiler global piyasaların seyri açısından en önemli konu. Soğuk havalara bağlanan bazı son zayıf veriler sonrasında, FED’in ekonominin geneli için vereceği mesajlar beklentilerin şekillenmesinde önemli olacak. Ki burda Aralık ayında oldukça zayıf yönde gerçekleşen tarım dışı istihdam rakamı ardından, öncü gösterge olarak izlenebilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları rakamına baktığımızda, 3750 kişi düşüşe işaret eden dört haftalık ortalamadaki gerilemenin devamı bir bakıma Aralık ayındaki zayıf tarım dışı istihdam rakamında soğuk geçen havaların etkili olduğuna yönelik görüşleri desteklediği söylenebilir.
Hafta genelinde makro veri tarafında ise ABD’de 4Ç büyüme rakamı, dayanıklı tüketim mal siparişleri, euro bölgesinde flash enflasyon rakamı, Almanya IFO verisi , İngiltere 4Ç büyüme rakamı, Japonya sanayi üretimi, Çin resmi PMI endeksi takip edilecek önemli makro veriler olarak öne çıkıyor. Gelişmekte olan piyasalarda sayın Başçı’nın 28 Ocak ebflasyon raporu sunumunda vereceği sinyaller oldukça önemli. Ayrıca faizlerde değişiklik beklenmeyen Hindistan, Meksika ve Güney Afrika merkez bankaları toplantıları da takip edilecek. Yurtiçinde Hazine ihalelerine gelecek talep önemli olacak.
Geçen Cuma sabahki bültenimizde Arjantin’de yaşanan devalüasyon sonrası, Arjantin’in diğer gelişmekte olan ülkeleri etkileyip etkilemeyeceğini dikkatle izlemek gerekiyor şeklinde yazmıştık. Nitekim ardından diğer gelişmekte olan ülkelerin ve gelişmiş ülke piyasalarının da etkilendiğini ve genele yayılan bir satış baskısı oluştuğunu gördük.
Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: