31 Ocak 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


TCMB’nin aldığı ve piyasa beklentilerinin de üzerinde gerçekleşen sert faiz artırımları (hem gecelik oranlarda hem de haftalık repoda) ardından başta TL olmak üzere gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki kıs vadede bir rahatlama görmüştük. TCMB kararıyla aynı gün Hindistan merkez bankası (RBI) da 25 baz puan sürpriz faiz artırımına gitti. Önceki gün ise Güney Afrika merkez  bankası 50 baz puanlık süpriz bir faiz arttırımına gitti. Fakat bu faiz arttırımlarına rağmen gelişmekte olan ülke piyasalarındaki rahatlamanın kısa süreli kaldığı ve önceki gün özellikle Güney Afrika Randının ve Ruble’deki satış baskısının de etkisiyle gelişmekte olan ülke piyasalarının tekrar satış baskısı altına girdiğini gördük.
Dün Rusya’daki gelişmelerden sonra gelişmekte olan ülkelerde gene kısa süreli bir sakinleşme yaşandıysa da bu sabah itibariyle Ruble’deki baskının devam ediyor olması dikkat çekici.

Dikkat çeken bir diğer konu ise dün bazı büyük hisse senedi piyasalarında volatiliteleri hafif gerilerken (örneğin S&P 500 ve Dax için), kur ve bono volatilerinin hafif yükselmesi oldu.
Daha önceki yorumlarımızda Japon Yeni’nin (JPY) değer kazanabileceğini ve bunun diğer piyasalar açısından olumsuz etkide bulunabileceğini ifade etmiştik. Nitekim örneğin USD/JPY çaprazının sene başındaki 105’li seviyelerinden bu sabah itibariyle 102.5 civarına gerilediğini gördük. Aslında burada bir nevi tavuk yumurta ilişkisi de var demek mümkün. Yen değer kazandığı için (carry trade de fonlama bacağını oluşturduğundan dolayı) mi diğer piyasalar (özellikle gelişmekte olan ülkeler) baskı altında kalıyor yoksa ordaki baskı nedeniyle mi değer kazanıyor konusu o kadar net değil ve doğru muhtemelen ikisinin ortasında.
Ayrıca kredi piyasalarına baktığımızda gelişmekte olan ülke performanslarının da gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını görmeye devam ettiğini görüyoruz. Örneğin bazı Kuzey Amerika CDS endekslerindeki (örneğin Markit CDX N. America High Yield Index)  spreadler sene başından bu yana gerilemişken gelişmekte olan ülkelerdeki bazı endekslerdeki spreadlerin, örneğin JPM EMBI Global, sene başından beri yükselmeye devam ettiğini görüyoruz. Bazı başka piyasa bazlı verilere baktığımızda da gelişmekte olan ülkelerdeki sıkıntının devam ettiğini gözlemliyoruz.
Sonuç itibariyle Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarını izlemeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: