9 Aralık 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 09 Aralık 2013

Cuma günü sakin bir ilk seansın ardından, ABD’den gelen verilerin etkisiyle ikinci seansı hareketli geçiren BIST100 haftanın son gününü %1.93 yukarıda 73,378 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise günü %2.10 artışla 89,409 puandan tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.12, bankacılık endeksi (xbank) ise %2.32 artış gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, kıdem tazminatı, alt işveren ve esnek çalışmayla ilgili haftaya son kez taraflarla bir araya gelineceğini duyurdu. Bunun yanında, İstanbul İhracatçı Birlikleri üzerinden yılın 11 aylık döneminde yapılan ihracatın 5 milyar doların üzerine çıktığını ve bu dönemde, en fazla ihracatın 1.6 milyar dolarla hububat sektörü tarafından gerçekleştirildiğini görüyoruz. Son olarak ise, Hazine nakit dengesinin, Kasım'da 5 milyar 892 milyon lira fazla, Ocak-Kasım döneminde ise 1 milyar 195 milyon lira açık verdiğini hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, SPYD Başkanı Arif Ünver’in, kur riski taşıyan şirketlerin kendilerini garanti altına almaları için hedge yöntemini kullanmaları gerektiğini söylediğini görüyoruz. Bunun yanında, Garanti Emeklilik Genel Müdürü Onaran, bireysel emeklilikte, devletin %25 katkısının yanında, kesintilerin, şirketlerin katıkısı ile de azalttıldığını açıkladı. Ayrıca, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, 2014 yılının, enflasyon ve büyüme açısından 2014 ile benzer bir yıl olmasını beklediğini ve büyüme oranının %3.5 civarında gerçekleşmesinin olası olduğu belirtti.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, Chicago Fed Başkanı Evans’ın, tahvil alımlarının azaltılması için daha fazla büyüme sinyali almaları gerektiğini söylediğini görüyoruz. Bunun yanında, Nobel ödüllü ekonomist Eugene Fama, Avrupa ve ABD’de gerçekleşen yüksek kamu borçlarının küresel ekonomi için ciddi bir resesyon riski yarattığını söyledi. Ayrıca, açıklanan verilere gore, Çin’de, Kasım ayı enflasyon verileri beklenenin altında %3 değerinde gerçekleşirken, ithalatın beklentinin üzerinde gelmesiyle dış ticaret fazlası genişledi. Son olarak, Japon ekonomisinin, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1.1 oranında büyüyerek beklentilerin altında gelişim gösterdiğini de hatırlatalım.

Hiç yorum yok: