9 Aralık 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamının beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmesi ve ayrıca işsizlik oranındaki %7.3’den %7.0’a gerileme ile birlikte küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksinde sert yükselişler  gördük. Tarım dışı istihdam verisi Kasım ayında 203.000 kişi artışa işaret ederken (beklenti:185.000) Ekim ayı rakamı 204.000’den 200.000’e aşağı revize dildi . Böylece üç, altı ve oniki aylık ortalamalar sırasıyla 193.000, 180.000 ve 191.000 seviyesinde gerçekleşti ve önemli eşik olarak vurgulanan 200.000’inin altında kaldı.
Kasım ayında rekor seviyeleri gören ve aşırı alım bölgesindeki ABD endekslerinde etkili olan kar satışları ardından, S&P 500 endeksi Cuma günü istihdam rakamları ile birlikte %1.12 artışla 1805 seviyesinden günü tamamladı.  VIX %8.5 düştü. Gelişmekte olan piyasalara baktığımızda ise özellikle de kırılgan olan ülke döviz kurlarındaki artan baskının ABD istihdam verisi ile birlikte hafiflediğini gördük. Bu sabah Asya gelişmekte olan piyasalar genelinde de tepki yükselişleri görüyoruz. Ancak bu görünüm kalıcı olmayabilir. Önümüzdeki günlerde FED’in 17-18 Aralık FOMC toplantısı ve devamında da bütçe görüşmeleri piyasaların odak noktasında olacak. Bu doğrultuda WSJ yazarı Hilsenrath’ın son makalesinde  FED’in FOMC toplantısında varlık alım programında çıkışı görüşebileceğine ilişkin yorumları da dikkat çekici.

Biz bir süredir güçlü sinyaller içeren makro verilere paralel Cuma günü açıklanan istihdam rakamlarında da güçlü yönde sinyaller görülmesi durumunda  FED’in Aralık toplantısında varlık alım porgramında kesintiye başlama olasılığını gözardı etmemek gerektiğini düşündüğümüzü belirtiyoruz. Bu bağlamda varlık alım porgramında kesintiye başlanmasında Mart ayına yönelik beklentiler ağırlığını korusa da, son anketlere göre Mart ayına yönelik beklentilerin azaldığını,  Aralık ayı beklentilerinin ise yükseldiğini belirtmekte fayda var. 
Ayrıca S&P 500 endeksi gibi bazı benchmark endekslerin rekor seviyelerinde bulunduğunu, bazı varlık volatilite göstergelerinin ise düşük seviyelerini korumasına paralel gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklara yönelik daha nötr bir duruşun daha uygun olabileceğini düşündüğümüzü belirtiyorduk. Ki S&P 500 Kasım ayında %2.8 yükselirken,  MSCI GOP endeksi dolar bazında %1.5 düşüş göstererek ayrışmıştı. Cuma günü açıklanan isithdam rakamları ile birlikte tepki yükselişleri görsek de bu görünüm kalıcı olmayabilir. Büyük resimde volatilitelerin düşük seviyelerden yükselmeye başlaması ve bazı küresel benchmark sayılabilecek endekslerin rekor seviyelerde kalmaya devam etmesi nedeniyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Bu sabaha baktığımızda Japonya Borsası zayıf Yen ile birlikte %2.3 artıda. Çin Borsası yatayda. Hindistan artıda. Çin’de güçlü iharacat rakamları ve gerileyen enflasyon, Japonya’da ise aşağı revize edilen büyüme rakamları ön planda. Bugün makro veri tarafında yurtdışında takip edilecek önemli bir veri yok.  Yurtiçinde ise sanayi üretimi verisi açıklanıyor.
Yurtiçinde ise TL’deki seyir dolayısıyla da Merkez Bankasının politika uygulamaları en önemli konu olmaya devam ediyor. Merkez Bankasının son toplantısındaki şahince tonlamasına rağmen, diğer gelişmekte olan ülkelere paralel FED’in çıkış stratejisine yönelik gelişmelerin ön planda kalmaya devam ettiğini ve gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki gelişmelerin yurtiçi piyasaları da etkilediğini görüyoruz. Bu doğrultuda da Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın daha önceki açıklamalarında da vurguladığı 17 Aralık PPK toplantısı odak noktasında olacak.

Hiç yorum yok: