10 Aralık 2013 Salı

Piyasalara Bakış


Dün yurtdışı piyasalarda  Çin’deki güçlü iharacat rakamları ile birlikte Aralık ayına yönelik vurgusunu yineleyen St.Loius FED Başkanı Bullard gibi FED Başkanları konuşmalarındaki bazı şahince ifadeler dikkat çekti. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrası %1.1 yükselen S&P 500 endeksi dün %0.2 artışla 1808 seviyesinden günü tamamladı. İstihdam rakamları ardından özellikle de kırılgan olan ülke döviz kurlarındaki artan baskının hafiflediğini gördüğümüz gelişmekte olan piyasalarda ise MSCI GOP endeksi dün dolar bazında %1.05 yükseldi. Bu sabaha bakacak olursak Asya gelişmekte olan piyasalar genelinde Endonezya hariç yatay görünüm hakim. Japonya Borsası ise dünkü sert yükseliş ardından kar satışları ile %0.25 ekside. 
Hatırlatmak gerekirse Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamının beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmesi ve ayrıca işsizlik oranındaki %7.3’den %7.0’a gerileme ile birlikte küresel risk barometresi olarak izlenen ve büyüme yönlü fiyatlamaların etkili olduğu S&P 500 endeksinde sert  yükselişler görmüştük. Tarım dışı istihdam verisi Kasım ayında 203.000 kişi artışa işaret ederken (beklenti:185.000) Ekim ayı rakamı 204.000’den 200.000’e aşağı reviz edildi . Böylece üç, altı ve oniki aylık ortalamalar sırasıyla 193.000, 180.000 ve 191.000 seviyesinde gerçekleşti ve önemli eşik olarak vurgulanan 200.000’inin altında kaldı.

Tepki yükselişlerinin kalıcı olup olmayacağını izlerken, FED’in 17-18 Aralık FOMC toplantısı ve ayrıca ABD’deki bütçe görüşmeleri (13 Aralık öncesinde Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki görüşmeler devam ediyor) piyasaları şekillendirecek iki önemli konu.
Bir süredir güçlü sinyaller içeren makro verilere paralel Cuma günü açıklanan istihdam rakamlarında da güçlü yönde sinyaller görülmesi durumunda  FED’in Aralık toplantısında varlık alım porgramında kesintiye başlama olasılığını gözardı etmemek gerektiğini düşündüğümüzü belirtiyoruz. Bu bağlamda varlık alım porgramında kesintiye başlanmasında Mart ayına yönelik beklentiler ağırlığını korusa da, son anketlere göre Mart ayına yönelik beklentilerin azaldığını,  Aralık ayı beklentilerinin ise yükseldiğini belirtmekte fayda var.  Ayrıca WSJ yazarı Hilsenrath’ın FED’in FOMC toplantısında varlık alım programında çıkışı görüşebileceğine ilişkin yorumları dikkat çekici. 
Büyük resimde volatilitelerin düşük seviyelerden yükselmeye başlamış olması ve bazı küresel benchmark sayılabilecek endekslerin rekor seviyelerde kalmaya devam etmesi nedeniyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Bugün makro veri tarafında euro bölgesinde Fransa ve İtalya’da  Ekim ayı sanayi üretimi verileri ve ECB Başkanı Draghi’nin konuşması takip edilecek. Yurtiçinde 3Ç büyüme rakamı açıklanıyor. Hafta genelinde ise yurtiçinde cari işlemler dengesi, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar verileri takip edilecek.
Yurtiçinde dün beklentilerin altında kalan Ekim ayı sanayi üretimi rakamı dikkat çekse de, TL’deki seyir dolayısıyla da Merkez Bankasının politika uygulamaları en önemli konu olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda da TCMB’nin dün düzenli fonlama yapılan günlerde döviz satım ihale tutarını 11 Aralık tarihinden itibaren yirmi milyon dolardan elli milyon dolara yükselttiğini not edelim. Merkez Bankasının son toplantısındaki şahince tonlamasına rağmen, diğer gelişmekte olan ülkelere paralel FED’in çıkış stratejisine yönelik gelişmelerin ön planda kalmaya devam ettiğini ve gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki gelişmelerin yurtiçi piyasaları da etkilediğini görüyoruz. Bu doğrultuda da Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın daha önceki açıklamalarında da vurguladığı 17 Aralık PPK toplantısı odak noktasında olacak. Öncesinde ise Başçı’nın 11 Aralık’taki Gaziantep’te yapacağı konuşma dikkat çekebilir.

Hiç yorum yok: