25 Aralık 2013 Çarşamba

SEKTÖR ve ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri  –  Kasım ayındaki hayat prim üretimi yıllık bazda %9 azaldı. İlk 11 ayda prim üretimi artışı yıllık bazda %7.9. Son 4 aydır prim artış hızındaki yavaşlamanın sebebi, ilgili mevzuat değişikliğine uyum sağlamak amacıyla yapılan altyapı çalışmaları dolayısıyla gelir sigortaları satışının yapılamaması. Ancak şirket Kasım ayından itibaren bu ürünleri yeniden sunmaya başladı. Gelir sigortaları karlılığı düşük bir ürün olduğu için şirketin 4Ç13 karlılığına etkisi kısıtlı olacaktır.
 
Aksa Enerji – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri –  2010 yılında gerçekleştirilen halka arz ile ilgili kurumlar vergisi ve katma değer vergisi konularında vergi cezaları ile ilgili olarak vergi denetim kurulu ile 753.000 TL olarak uzlaştı.
 
Petkim – OLUMSUZ; Öneri Yok –  Vergi dairesi tarafından gümrük yönetmeliğinin 53. maddesinde belirtilen istisnai kıymet beyanı uyarınca yapılan ithalatlarla ilgili olarak, 2008-2009-2010-2011 ve 2012 yılarına ait toplam 9,6 milyon TL damga vergisi ve 9,6 milyon TL vergi ziyaı cezası Petkim’e debliğ edildi.
 
DOĞALGAZ SEKTÖRÜ – NÖTR:  Basında yer alan habere göre Türkiye, TANAP’taki payını %20’den %30’a çıkarmak üzere Socar ile anlaştı.
 
TELEKOM SEKTÖRÜ – NÖTR: Gazete haberlerinde Vodafone Türkiye TEİAŞ’nin fiber altyapı ihalesini kazandı. Şirket iki yıl içinde toplam 300mn TL fiber yatırımı yapacak. İhale bedeli 45,7mn euro ve 15 yıllık. Yatırımlar sonucunda fiber ağı uzunluğu 16 bin km’ye ulaşacak. Turkcell’in fiber ağı uzunluğu 32 bin km ve Türk Telekom’unki 174 bin km.
 
Garanti Bankası – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – GMTN programı kapsamında ihraç ettiği altı ay vadeli yabancı para bonolar ile 61 milyon dolar kaynak sağladı.
 
Denizbank – NÖTR; Öneri Yok – bireysel ve ticari kredi portföylerinden oluşan 173,9 milyon TL tutarındaki takipteki alacak satışı ile 31,1 milyon TL gelir elde etti.
 
Vakıfbank – NÖTR; Endeksin Üzerinde Getiri -  GMTN programı kapsamında ihraç ettiği altı ay vadeli yabancı para bonolar ile 40 milyon dolar kaynak sağladı.
 
Şekerbank – NÖTR; Endekse Paralel Getiri – VDMK programı kapsamında üç yıla kadar vadeli en fazla 130 milyon avroya kadar borçlanma yapmak üzere yetkilendirme yaptı.
 
Yapı Kredi Bankası – NÖTR; Endekse Paralel Getiri - GMTN programı kapsamında ihraç ettiği bir yıl vadeli yabancı para bonolar ile 25 milyon dolar kaynak sağladı.
 
SPK, Hedef Girişim Sermayesi Y.O.’nun Garanti Y.O.’nın hisselerini satın almak üzere yaptığı anlaşma sonrası hisselerin devrine ilişkin izin verilmesine yönelik başvurusunu reddetti. SPK bu kararını ilgili tebliğ’de Girişim Sermayesi Y.O.’larının yatırım yapabileceği şirketlerin tanımlanmasına ve bir portföy yönetim şirketi olan Garanti Y.O.’nın bu tanıma uymamasına dayandırdı. Doğuş Otomotiv – NÖTR; Öneri Yok – Garanti Y.O.’daki 9,720.5 adet A tipi hissesini hisse başı 35.84165 TL’den satma konusunda anlaşma sağlamıştı. Şirket bu satıştan net yaklaşık 339bin TL kar elde etmeyi bekliyordu.
 
Emlak GYO – OLUMLU; Endeksin Üzerinde Getiri – dün piyasadan toplam 14.2 milyon lot Emlak hissesini 2,22-2,25 fiyat aralığından aldığını açıkladı. Dün yapılan alımla birlikte, piyasadan toplam alınan miktar Emlak GYO’nun ödenmiş sermayesinin %0.81’ine denk gelmektedir.
 
Emlak GYO – OLUMLU; Endeksin Üzerinde Getiri – TOKI ile ikincil halka arzdan sağlanan gelir ile Emlak GYO için karlı olabileceği değerlendirilen bölgelerde proje geliştirilmek üzere arsa alımı için görüşmelere başladığını açıkladı. Hatırlatmak gerekirse, emlşak GYO’nun kasasında yoplam 5 milyar TL’lik nakit bulunmaktadır, bunun 3.25 milyarlık kısmı ikincil halka arzdan gelmektedir. 

Hiç yorum yok: