18 Aralık 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

FED’in bugünkü  FOMC toplantısında alacağı karar ve yapacağı açıklama piyasaları şekillendirecek en önemli gündem maddesi. FED’in Aralık toplantısında ise varlık alım porgramında kesintiye (“tapering”) başlama olasılığını gözardı etmemek gerektiğini düşünüyoruz. Olası bir kesinti durumunda kesintinin derecesi ve/veya FED’in önümüzdeki döneme ilişkin bir yol haritası çizip çizmeyeceğine yönelik detaylar (özellikle de düşük faiz politikasından çıkışa yönelik detaylar) özellikle de gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklar açısından oldukça önemli olabilir. “Tapering”’de Mart ayına yönelik beklentiler ağırlığını korusa da, tarım dışı istihdam rakamı sonrasındaki son anketlere göre Mart ayına yönelik beklentilerin azaldığını,  Aralık ayı beklentilerinin ise yükseldiğini belirtmekte fayda var. 

FED’in Aralık veya Ocak’ta varlık alım porgramında kesintiye başlaması ama bunu faizlerin uzun süre düşük kalacağı (yeni enflasyon ve işsizlik oranı eşikleri vererek) vurgusu ile yapması olasılığı bizce yüzde ellinin üstünde.
Volatilitelerin düşük seviyelerden yükselmeye başlamış olması ve bazı küresel benchmark sayılabilecek endekslerin rekor seviyelerde kalmaya devam etmesi nedeniyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda VIX endeksindeki yükselişi not ediyoruz.
Geçtiğimiz haftaki satış baskısı ardından bu haftaya tepki yükselişleriyle başlayan S&P 500’ün FED öncesinde Pazartesi günkü yükselişlerin bir kısmını geri verdiğini gördük. S&P 500 endeksi dün %0.31 düşüşle 1781 seviyesine gerilerken düşüşte finansallar başı çekti. Teknoloji ve sınai hisseleri ise nispeten güçlü kaldı. VIX %1.12 yükseldi. Bu sabah Asya Borsalarında karışık görünüm hakim.  Japonya %2 artıdayken gelişmekte olan Asya piyasaları Çin hariç artıda. Hindistan Merkez Bankası’nın bugün 25 baz puan artış beklentisine karşın faiz artırımına gitmediğini not edelim.  Bugün FED toplantısı öncesinde Almanya IFO endeksi, ABD konut verileri ve takip edilecek.
Dün TCMB PPK toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmezken likidite şartlarını sıkılaştırarak (haftalık repo ile fonlama miktarını düşürdü) sıkılaştırıcı adımlarına devam ettiğini görüyoruz. Diğer taraftan TL’de değer kayıpları, bono faizlerinde yükseliş ve hisse senetlerinin satış baskısı altında kaldığını gördük. MSCI Türkiye endeksi dolar bazında %5.4 geriledi.  Merkez Bankası, dün düzenlediği döviz satım ihalesinde 180 milyon dolarlık satım yaptı.

Hiç yorum yok: