26 Ağustos 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 26 Ağustos 2013

Haftanın son gününde küresel piyasalardaki iyimser havanın etkisinde kalarak ilk seansta yükselen BİST 100 Endeksi ikinci seansta hızlanan satışlarla günü %0.54 ekside 67,932 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.23 düşüşle 82,426 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.23 düşerken, bankacılık endeksi (xbank) %0.47 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu. Haftalık bazda bakıldığında ise BIST 100 Endeksinin %8.54 oranında değer kaybettiğini görüyoruz.

Yurtiçi gündemine bakıldığında geçtiğimiz haftanın başlarında Merkez Bankası’nın politika faizini sabit tutarken gecelik borç verme faiz oranını %7.25’ten %7.75’e yükselttiğini hatırlatalım. Bunun dışında haftanın son gününün en önemli gelişmesi olarak Dolar/TL kurunun 2 TL sınırına dayandığını belirtelim. Mehmet Şimşek, Dolar/TL kurundaki yükselişin gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına bağlı olduğunu, diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde de benzer durumun görüldüğünü ve bunun abartılacak bir konu olmadığını dile getirdi. Dünya ve Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye ekonomisinin esnek olduğunu, şartlara göre genişlemeye de daralmaya da adapte olabildiğini ifade etti. Bu haftaya baktığımızda ise Hazine’nin yarın 2 tahvil ihalesi düzenleyeceğini belirtelim. Veri bazında ise bu hafta Ağustos ayı kapasite kullanım oranlarının ve Temmuz ayı dış ticaret rakamlarının açıklanacağını da ekleyelim.


Şirket haberlerine baktığımızda gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Akbank’ın yurtiçinde halka arz edilmek üzere 2 milyar TL’ye kadar ve tahsisli olarak veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 4.75 milyar TL’ye kadar bono ve/veya tahvil ihracının SPK tarafından onaylandığını belirtelim. Bazı yayın organlarında yer alan haberlere göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirilmesi için Eylül ayında ihaleye çıkmayı planlıyor. Bugün Sabancı Holding, Türk Hava Yolları ve TAV 2013 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayacak.


Yurtdışı haberlerine bakıldığında ABD’de hafta sonunda açıklanan konut verilerinin beklentilerden kötü gelmesinin ardından ABD borsalarının yukarı yönlü hareket ettiğini görüyoruz. S&P 500 Endeksi haftanın son gününü %0.39 yukarıda tamamladı. Avrupa hisseleri de Euro Bölgesi tüketici güveninin beklentilerden daha iyi açıklanmasının ve İngiltere ekonomisi büyüme rakamının tahminlerden daha yüksek gelmesinin ardından yukarı yönlü hareket ederek son iki ayın en büyük haftalık düşüşünü azalttı. Yunanistan Maliye Bakanı Stournaras, ülkesinin 10 milyar euro civarında tutarlı 3. bir kurtarma paketine ihtiyacının olabileceğini, fakat bu kez kemer sıkma önlemlerini kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Hiç yorum yok: