19 Ağustos 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 19 Ağustos 2013

Haftanın son gününde dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 endeksi günü %0.40 artıda 74,275 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi de %0.45 yükselerek 89,924 seviyesinden haftayı sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.69, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.07 yükselirken en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu. BİST 100 Endeksinin geçtiğimiz hafta haftalık bazda %0.99 yükseldiğini de belirtelim.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın iş ve finans çevreleriyle yaptığı iki günlük görüşmelerin ardından Cumartesi günü Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulunduğunu görüyoruz. Babacan, 22 Mayıs’ta Fed’den tahvil alımlarının azaltılabileceğine dair gelen sinyallerin ve bu likiditenin bir gün çekileceğinin çok önceden beri farkında olduklarını ve buna bağlı olarak Türkiye’nin Fed’in alacağı tahvil azaltım kararına hazırlıklı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Amerika kıtasına gerçekleştirdiği ihracat %100 artarken 7. ihracat pazarımız olan ABD’ye yılın ilk 7 ayında toplam 3 milyar 292 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Yarın Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurul toplantısını gerçekleştireceğini hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda Erdemir’in ikinci çeyrek net kârının bir önceki yılın aynı dönemine göre %232 artarak beklentilerin üzerinde 316 milyon TL olduğunu görüyoruz. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, SPK’nın Turkcell Yönetim Kurulu’na atadığı bağımsız yönetim kurulu üyelerinin geçici olarak iş başına geldiklerini, şirket ortaklarının aralarındaki sorunları çözmesiyle birlikte işlerin normal seyrine döneceğini dile getirdi.


Yurtdışı piyasalarına baktığımızda ABD hisselerinin, Temmuz ayında artan konut başlangıçları ve gerileyen tüketici güveniyle değer kaybettiğini ve S&P 500 Endeksinin iki ayın en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirdiğini görüyoruz. Cuma günü gerçekleşen bir işlem hatası, Çin hisselerinde %6'lık dalgalanmaya ve işlem hacimlerinde %53 artışa neden oldu. Yatırımcıların son 4 yılda en çok para kaybettiği Çin borsasına duyulan güven bu tip hatalar nedeniyle daha da azalıyor. Çin’de konut fiyatları Temmuz ayında hemen hemen tüm şehirlerde yükseliş gösterdi. Japonya’nın dış ticaret açığı Temmuz 2012’dan bu yana en büyük artışını kaydetti ve 1979’dan beri en yüksek seviyesine çıktı. İş dünyası ve tüketici güveninin iyi gitmesi ve kredi şartlarında ilerleme kaydedilmesiyle İngiliz Sanayi Konfederasyonu, İngiltere'nin bu yılki büyüme tahminini %1’den %1.2’ye, 2014 büyüme tahminini de %2’den %2.3’e yükseltti.

Hiç yorum yok: