13 Ağustos 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 13 Ağustos 2013

Bayram tatili dönüşünün ilk gününde alıcılı seyreden BİST 100 Endeksi, gün sonuna doğru hızlanan alımlarla %2.49 yükselerek 75,374 puandan günü sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %2.91 kazançla 90,000 seviyesini yukarı yönlü kırdı ve günü 91,402 seviyesinden tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.77, bankacılık endeksi (xbank) %3.97 yükseldi. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, ISCTR ve VAKBN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün TÜİK’in Haziran ayı mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre %1.4 arttığını açıkladığını görüyoruz. Veriyi yazılı açıklamayla yorumlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013 yılı büyüme rakamının %3’ün biraz üzerinde gerçekleşebileceğini ifade etti. Yine aynı veriler üzerine yorum yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, büyümenin önümüzde aylarda hızlanarak yıl sonunda Orta Vadeli Program tahminleri doğrultusunda gerçekleşmesini beklediğini ifade etti. BDDK verilerinden yapılan derlemeye göre Türk bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü yılın ilk 6 ayında 157 milyar TL artarak yaklaşık 1.5 trilyon TL’ye ulaştı ve bu rakamla 157 ülkenin ekonomik büyüklüğünü geride bıraktı. Hazine dün gerçekleştirdiği 2 devlet tahvili ihalesiyle yaklaşık 5.3 milyar TL borçlandı. Hazine, bugün de 2 yıl vadeli, 6 ayda bir %2.5 kupon ödemeli ve 10 yıl vadeli, 6 ayda bir %3.55 kupon ödemeli iki sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracını gerçekleştirecek.


Şirket haberlerine baktığımızda gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Türk Hava Yolları’nın, toplam liste fiyatı 1.6 milyar dolar olan 5 adet 777-300ER model uçağı için Boeing’le dün anlaşmaya vardığını hatırlatalım. Bu anlaşmayla birlikte, THY’nin Boeing 777-300 ER sipariş sayısı 20'ye ulaşmış oldu.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda Japonya’nın beklenenden yavaş büyümesinin etkisinde, dün ABD borsalarının dalgalı seyrettikten sonra günü ekside sonlandırdığını görüyoruz. Hazine Bakanlığı, ABD hükümetinin Temmuz ayı itibariyle bir önceki yıla göre %38 daha düşük bütçe açığı gerçekleştirdiğini açıkladı. Avrupa hisseleri maden şirketlerindeki yükselişin Japonya’dan gelen olumsuz büyüme verisiyle dengelenmesi sonucu günü yatay seviyeden sonlandırdı. Japonya hükümetinin, olumsuz büyüme verisinin ardından şirketlere vergi indirimi konusuna ağırlık verdiği haberleri üzerine Asya hisse senetleri yükselişini dördüncü güne de taşıdı. Yunanistan ekonomisi ikinci çeyrekte takvim etkisinden arındırılmamış verilere göre yıllık bazda %4.6 küçüldü fakat aynı zamanda da yılın ilk 6 ayında 2.6 milyar euro faiz dışı fazla verdi.

Hiç yorum yok: