6 Ağustos 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 06 Ağustos 2013

BİST 100 Endeksi dün sabah saatlerinde alıcılı seyrettikten sonra ikici senasta gelen satışlar nedeniyle haftanın ilk gününü %0.35 yukarıda 74,290 puandan sonlandırdı. BİST 30 Endeksi %0.24 yükselerek günü 89,961 seviyesinden sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.36 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %0.23 düşüş gösterdi. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, ISCTR ve VAKBN oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda dün açıklanan verilere göre, Temmuz ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’nin %0.31, Üretici Fiyatları Endeksi’nin %0.99 arttığını görüyoruz. 26 Temmuz’la biten haftada bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, %0.51 artışla yaklaşık 943.6 milyar TL’ye yükseldi. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü, geçen senenin sonuna oranla 157 milyar TL yükselerek Haziran ayı itibarıyla 1.5 trilyon TL’yi aştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın verilerine göre, finansal sekörün dışındaki firmaların Mayıs ayındaki kısa vadeli net döviz pozisyon açığı yaklaşık 21.7 milyar dolar oldu.


Şirket haberlerine baktığımızda, dün akşam saatlerinde 2013 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan İş Bankası’nın kârı beklentilerin hafif altında 877 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın bu yılın ilk yarısına ait kârı geçen senenin aynı dönemine göre %14.5 artış gösterdi ve yaklaşık 1.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Vakıfbank ve Emlak Konut GYO 2013 yılına ait ikinci çeyrek sonuçlarını bugün açıklayacak. Şirketlerin kâr rakamlarının sırasıyla 347 ve 515 milyon TL civarında açıklanması bekleniyor.


Yurtdışı piyasalarına baktığımızda Temmuz ayında ABD hizmet sektörünün son beş ay içerisindeki en hızlı genişlemesini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Tahvil alım programına en çok karşı çıkanlardan biri olan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, genişlemeyi destekleme amaçlı aylık 85 milyar dolar tahvil alımının azaltılmasına kısa bir süre kaldığını ve bu nedenle yatırımcıların tedbirli davranmaları gerektiğini ifade. Fisher’ın bu açıklamalarının ardından ABD hisse senetleri rekor seviyelerden gerilemeye başladı. S&P 500 Endeksi günü %0.3 aşağıda tamamladı. Avrupa hisseleri ise hizmet sektörü verilerilerinin açıklanmasıyla yükseliş trendini altıncı güne taşımış oldu. Avustralya Merkez Bankası bugün düzenlenen toplantının ardından politika faizin rekor seviyeye düşürüldüğünü açıkladı. Bunun üzerine Avustralya dolarının değer kazandığı gözlemlendi.  

Hiç yorum yok: