18 Haziran 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Global piyasaların odak noktasında 19 Haziran’daki ABD Merkez Bankası FED’in faiz toplantısı ve sonrasında da FED Başkanı Bernanke’nin açıklamaları var.  Büyük resimde temelde FED’in parasal genişlemeden çıkışı konuşuyor olması ile birlikte ECB Başkanı Draghi ve  BOJ Başkanı Kuroda’nın son açıklamalarının global merkez bankalarının likiditede kısıntıya gidebilme olasılığını ortaya çıkardığı görülüyor. Ve bu da piyasalar genelinde soru işaretlerine neden oluyor.
 
İfade ettiğimiz gibi FED’in bu haftaki toplantısında çıkış stratejisinde zamanlama sinyali verip vermeyeceği merak konusu. Geçtiğimiz hafta Wall Street Journal’dan Jon Hilsenrath’ın, FED Başkanı Bernanke’nin bu haftaki toplantıda piyasada oluşan kısa vadeli faiz artırımı beklentilerinde zamanlamaya yönelik endişeleri sakinleştirecek yönde sinyaller verebileceğine yönelik ifadeleri dikkat çekiciydi. Bernanke bir süredir varlık alım programında ayarlamaya gidilmesinin FED’in daha erken bir zamanda kısa vadeli faizlerde artışa gideceği anlamına gelmediğine vurgu yapıyor ancak piyasada bu konuda endişeler var. Ayrıca Hilsenrath’ın bu hafta sonundaki son yazısı da FED öncesi dikkate değer. Hilsenrath, FED’in bu hafta yapacağı ekonomik projeksiyonların, varlık alım programında yavaşlatmaya gidilmesinde zamanlamaya yönelik indikatör olarak izlenebileceğini ifade ediyor.
 

Diğer taraftan dün FT’de yer alan makalede ise FED’in bu toplantıda parasal genişlemeden çıkışa yakın olunduğu yönünde sinyaller vereceğine yönelik ifadeler soru işareti yarattı. Güne yükselişle başlayan S&P 500 endeksi bu makale ile baskı altında kalsa da sonrasında gelen tepkiyle %0.76 artıda kapattı.
 
FED’e yönelik soru işaretleri ve bu doğrultuda da ABD faizlerinde görülen artış global piyasalar genelinde bir süredir soru işareti yaratıyor ve özellikle gelişmekte olan ülke bono ve döviz kurlarında satış baskısının etkili olduğunu gördük. Geçtiğimiz hafta Hindistan, Güney Afrika gibi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybı ön plandaydı. Bu doğrultuda FED'in varlık alım hızının yavaşlatılması tartışmalarını sakinleştirici yönde mesajlar verip vermemesi gelişmekte olan piyasalar açısından kritik öneme sahip. FED öncesi bugün yurtiçinde TCMB PPK toplantısı izlenecek. Reuters ve Bloomberg anketlerine göre piyasadaki genel beklenti, hem politika faizi olan haftalık repo oranında hem de faiz koridorunun alt ve üst bandında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Ayrıca zorunlu karşılıklar tarafında da değişiklik beklentisi yok.
 
Bu sabah Japonya borsasında FED öncesi kar satışları etkili. Dün G-8 toplantısında Japonya’nın son uyguladığı politikalara destek mesajı gelirken, Almanya Başbakanı Merkel’in Japon Yenindeki zayıflamanın negatif etkilerine yönelik vurguları dikkat çeti. Bugün ECB Başkanı Draghi bir konferansta konuşacak. İspanya ve Yunanistan’da kısa vadeli ihaleler var.  Veri tarafında İngiltere’de enflasyon rakamları, Almanya’da yatırımcı güven endeksi ZEW anketi, ABD’de ise konut verileri ile birlikte TÜFE rakamı takip edilecek. TÜFE’de hem manşet hem de çekirdek rakamlarda sınırlı da olsa son üç aydaki ilk artış görülebilir.
 
Bu haftanın bir diğer önemli konusu da Haziran ayı öncü PMI endeksleri. Çin PMI’larında resmi ve özel PMI endeksleri arasındaki sapma soru işareti yaratıyorken Avrupa PMI’larında stabilizasyon sinyalleri aranıyor. Her ne kadar Çin PMI’ı ve ABD’de 50’ nin altı daralma bölgesine geçen ISM imalat endeksi soru işareti yaratsa da Avrupa’da Mayıs ayı PMI’larında kayda değer ilerleme sinyalleri görülmüştü. Çarşamba günkü Eurogroup toplantısı haftanın diğer önemli konularından biri.
 
ykb ytr

Hiç yorum yok: