20 Mayıs 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Bu hafta Çin, Avrupa ve ABD’de açıklanacak Mayıs ayı öncü PMI endeksleri, FED 1 Mayıs FOMC toplantı tutanakları önemli (varlık alım programına yönelik rahatsızlıklar güçlenebilir)., Almanya’da büyüme verisi ile korelasyonu yüksek olan IFO endeksi,  ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişleri ve güçlü yönde sürpriz yaratması beklenen ikinci el konut satışları rakamı da beklentilere yön verecek ana veriler olarak sıralanabilir.
 
FED Başkanı Bernanke’nin Çarşamba günü JEC (Joint Economic Committee) komitesi öncesinde tsi ile 17:00’deki ekonomi sunumu ve bono faizlerindeki yükselişin de tartışılacağı Japonya Merkez Bankası toplantısının  haftanın ön planda olacak diğer konuları olduğunu belirtelim. Ayrıca Çarşamba günü başlayacak AB zirvesi, Japonya’da dış ticaret verileri ve merkez bankaları tarafında İngiltere Merkez Bankası ve Avustralya Merkez Bankası toplantı tutanakları takip edilecek diğer konular.
 
Bu sabah Japonya’da ekonomi bakanı Amari’nin hafta sonundaki açıklamaları ön planda ve zayıflama eğilimindeki Japon Yeni’nde düzeltme yaşanıyor. Amari JPY’nin büyük ölçüde değer kaybettiğini, daha fazla değer kaybının zaralı olabileceğini vurguluyor. Japon bono faizlerindeki ciddi yükselişe geçen hafta dikkat çekmiştik. Bu bağlamda Maliye Bakanı Aso’nun kurda stabiliteyi vurgulayan açıklamaları ardından hafta sonu gelen Amari’nin açıklamaları dikkat çekici ve bono piyasasını sakinleştirmeye yönelik bizce.
 

Diğer taraftan FED’e yakınlığı ile biline WSJ  yazarı Jon Hilsenrath’ın haftasonu TV röportajındaki açıklamalarında düşük enflasyon nedeni ile varlık alım programının yavaşlatılması konusunda FED üzerinde çok fazla baskı olmadığına dair ifadeleri, Bernanke’nin bu haftaki sunumu öncesi ilginç.  
 
Büyük resimde yaklaşık son üç yılın zirvesinde seyreden güçlenme eğilimindeki dolar endeksi ön planda olmaya devam ediyor. Mevcut durumda ABD ekonomisinin gelişmiş ülkeler arasında en güçlü ekonomi olması ve FED'in çıkış stratejisini konuşuyor olması, (parasal genişleme sürecindeki Japonya ve Avrupa'ya karşı), güçlenme eğilimindeki ana etken.  Daha önce de ifade ettiğimiz gibi global merkez bankalarının politika değişikliğine gitmesi ve faizlerdeki artış 2013 yılının ana risklerinden biri.
 
Hatırlatmak gerekirse beklenenden iyi yönde gelen Nisan ayı tarım dışı istihdam rakamının, çıkış stratejisini tartışan FED’in varlık alım programında azaltma /durdurma beklentilerini tekrar ön plana çıkardı. Benzer şekilde perakende satışlar rakamının da %0.3 düşüş beklentisine karşı Nisan ayında %0.1 artışa işaret etmesi ve detaylarda daha net sinyal veren oto ve benzin hariç rakamlardaki beklenenden (%0.3)  iyi yöndeki %0.6 artış da bu yöndeydi . Bu doğrultuda geçen hafta açıklanan ve pozitif sinyallerin görüldüğü Mayıs ayı Michigan tüketici güven endeksi sonrası bu hafta öncü PMI endekslerinden gelecek sinyaller önemli.
 
Bugün Avrupa ve ABD’de açıklanacak önemli bir veri yok. Chicago Fed Evans ve Fed Williams konuşacak. Önde gelen "Fed güvercinlerinden" sayılan San Francisco Başkanı Williams'ın son konuşması ise pek "güvercince" algılanmamıştı.

Hiç yorum yok: