27 Aralık 2012 Perşembe

Piyasalara Genel Bakış

Noel tatili ardından dün ABD piyasaları günü ekside tamamladı. Asya bu sabah Japonya öncülüğünde artıda. Japonya'da parasal genişleme fiyatlaması devam ediyor. Japonya'da geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerin galibi LDP lideri Abe beklendiği gibi, dün Parlamento'nun alt kanadında yapılan oylama ile Başbakan seçildi. Abe, BOJ'dan deflasyonu yenmek için %2 enflasyon hedeflemesini, cesur parasal gevşeme içeren geleneksel olmayan politika adımları atmasını talep ediyor. Bilindiği üzere agresif parasal genişleme yanlısı Abe’nin seçilmesi beklentisi bir süredir Yen’de baskı yaratıp Japon borsasını olumlu etkiliyordu. Çin ise bu sabah ekside.
ABD’de noel tatili sonrasında devam etmesi beklenen mali uçuruma yönelik müzakerelerde Başkan Obama 2013 yılına girerken en azından bir çerçeve plan üzerinde anlaşma sağlanmasını amaçlıyor. Mali uçurum ile birlikte borç tavanı konusu; ki Hazine Bakanı Geithner’ın son açıklamalarına göre 16,4 trilyon dolarlık borç tavanına yıl sonu ulaşılacak, ancak bazı geçici tasarruf önlemleri ile bu durumun iki ay kadar ertelenebileceği konuşuluyor; risk iştahında baskı yaratacak ana konular.  Mali uçurum konusuna çare
bulmak için yaklaşık beş gün kalırken tsi ile bu akşam saatlerinde Senatonun mali uçurum konusunda oturum düzenlemesi bekleniyor. Mali uçurum konusunda piyasaların anlaşma sağlanır umutlarıyla soğukkanlılığını koruduğu söylenebilir fakat Vix'te devam eden artış yatırımcıların kendilerini hisse satmadan hedge etmeye başladıklarına işaret ediyor olabilir.  Gene de mali uçurum müzakereleri ile ilgili negatif bir sonuç satışları beraberinde getirebilir. Tersi durumda ise olumlu tepki görebiliriz. 
Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları açıklanıyor. Burada dört haftalık ortalamadaki sinyaller önemli olabilir.  Bugün ayrıca yeni konut satışları ve tüketici güven endeksi açıklanıyor. FED son toplantısında enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyledi. Yıl boyunca dikkat edilmesi gereken önemli risklerden biri güçlü gelebilecek birkaç istihdam verisinin FED’in düşük faiz politikasının son tarihinin sorgulanmasını ve volatilitidenin ve piyasa faizlerinin artışını beraberinde getirmesi ihtimali. Sanırız düşük volatilite ve negative reel faizinin uzun sure devam edeceğini tahmin eden piyasalar açısından 2013 yılı için en büyük risk burada yatıyor. Bu doğrultuda 2013 yılının hisse senetlerinin yılı olacağı yönünde şekillenen piyasalarda ana riskler mali uçurum konusu ve global merkez bankalarının politika değişikliği ihtimali bizce.
 
Yurtiçinde ise alım eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. Yukarı hareketini yılın son günlerinde düşük işlem hacmiyle sürdüren IMKB'de, devam eden alım eğiliminin ardından dün %0.51 oranında değer artışı gerçekleşti. Böylece piyasada son dönemde oluşan kısa vadeli yatay hareketin, 77,750 seviyesinde bulunan üst bandını yeniden test ettiğini gözlemliyoruz. Bu doğrultuda gün içinde  77.750 direnç seviyesini izleyeceğiz. Endeksin kısa vadeli band hareketini tamamlayarak yükseliş trendi içerisindeki seyrini devam ettirebilmesi için 77.750 direnç noktasını yukarı geçmesi gerekiyor. Böylece 78,500 ve 80,000 seviyelerini hedefleyecek alıcılı seyir etkisini sürdürebilir. Aşağıda ise 77,250 ara destek 76,250 seviyesi ise ana destek konumunda.

Hiç yorum yok: