1 Ekim 2012 Pazartesi

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARINA ZAM GELDİ

Günlerdir tartışılan doğalgaz ve elektrik zamları açıklandı.; Doğalgaza 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere 9.8 zam yapılırken,; elektriğin toptan satış birim fiyatı 18.91’den 20.80 liraya çıktı.; Hürriyet Gazetesinin haberine göre, Akaryakıt, alkollü içkiler ve; tapu harcına yapılan ÖTV artışından sonra tartışılmaya başlanan; doğalgaz ve elektrik zammı ardı ardına açıklandı.
 
BOTAŞ’tan yapılan; yazılı açıklamada uluslararası ham petrol ve petrol ürünü; fiyatlarındaki yükselmelere bağlı olarak doğalgaz maliyetlerinde; meydana gelen artışlar nedeniyle gaz satış fiyatlarında düzenleme; yapılması zaruretinin doğduğu belirtildi. Açıklamada, “1 Ekim’den; geçerli olmak üzere doğalgaz satış fiyatlarımız, nihai tüketici; fiyatlarına yüzde 9,8 oranında yansıyacak şekilde arttırıldı” denildi.
 
BOTAŞ’tan yapılan bu açıklamanın ardından ikinci zam haberi de; elektrikte geldi.; TETAŞ’ın 31 Aralık 2012’ye kadar uygulayacağı elektrik toptan; satış tarifesi de 18,91 kuruştan 20,80 kuruşa çıkarıldı. Açıklamada, “Perakende Satış Lisansına sahip Dağıtım Şirketlerinden elektrik; enerjisi alan iletim sistemi kullanıcısı tüketicilere uygulanan; tarifelerin, TETAŞ tarafından iletim sistemine doğrudan bağlı; tüketicilerine uygulanmasına devam edilmesine karar verildi” ifadesine; yer verildi.
 
En son 1 Nisan’da elektriğe yüzde 8.1, doğalgaza da yüzde 18.72; zam yapılmıştı. Türkiye’de elektrik üretiminin yarısı doğalgazla; gerçekleşiyor.

Hiç yorum yok: