1 Ekim 2012 Pazartesi

DOĞAN GRUBU, KALAN VERGİ BORCUNU 18 AYDA 9 TAKSİTTE ÖDEMEK YERİNE PEŞİN ÖDEDİ

Bugüne kadar 18 taksitte 551 milyon lira ödeme gerçekleştiren; Doğan Grubu, kalan vergi borcunu 18 ayda 9 taksitte ödemek yerine; peşin ödedi. Böylece Doğan Grubu şirketlerinin hiç vergi borcu kalmadı.; Hürriyet Gazetesinin haberine göre, Doğan Grubu, Maliye; Bakanlığı’nda yapılandırılmış toplamı 1.1 milyar lirayı bulan borcunu; tamamen kapattı. Geçen hafta vadesinden önce ve tek seferde yapılan; 480.5 milyon lira ödeme ile Doğan Grubu’nun Maliye Bakanlığı’na borcu; kalmadı.
 
Bu ödeme, Türkiye’nin Ocak - Ağustos 2012 döneminde 8.5; milyar lira olarak açıklanan bütçe açığının yaklaşık yüzde 6’sına denk; geliyor.; Doğan Grubu, Haziran 2011’de 36 ayda ve 18 eşit taksitte ödenmek; üzere yapılandırılmış borcun 551 milyon liralık  kısmını, bugüne dek; iki ayda bir sekiz eşit taksitte ödemişti. Doğan Grubu, geçen hafta; içinde yaptığı 480.5 milyon liralık ödeme ile borcunu 18 ay erken; kapatmış oldu. Grup tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na gönderilen; açıklamada, bu karara neden olarak, şirket ve bağlı ortaklarının; finansal yapısına katkı sağlama amacı gösterilirken, bu ödemenin,; ağırlıklı olarak öz kaynaklardan yapıldığı belirtildi.;


Doğan Grubu’nun yapılandırılma gereği Haziran 2011’de vergi; dairelerine teminat olarak gösterdiği, dolaylı bağlı ortaklıkların; yüzde 100 hisseleri ile toplam 43 gayrimenkul ve bir banka teminat; mektubunun, borcun kapatılmasının ardından iade edilmesi için gerekli; başvurular da yapıldı. Bu yapılandırmanın tamamlanması ile Maliye; Bakanlığı ile Doğan Grubu şirketleri arasında hiçbir ihtilaf kalmadı.; Bu yapılandırma çalışması, Türkiye’de birçok şirket ile bakanlık; arasında gerçekleştirilenlerden farklı değil.
 
Doğun Grubu dışında; birçok şirket de, borçlarını, 6111 Sayılı “Bazı Alacakların Yeniden; Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası; Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik; Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında 2011 yılında yapılandırmıştı.; Türkiye’nin ocak-ağustos dönemi bütçe açığının 8.5 milyar lira; olduğu göz önüne alındığında Doğan Grubu’nun 480 milyon 486 bin; liralık vergi ödemesi tek başına bütçe açığının yüzde 5.6’sını; kapatacak düzeyde gerçekleşti.
 
Hatırlanacağı gibi hükümet bütçe; açığının finansmanı için geçtiğimiz günlerde akaryakıt, otomobil,; sigara ve alkollü içeceklere ilişkin ÖTV ve tapu harcında yüksek; oranlı artışlar yapmıştı. Böylece, Doğan Grubu’nun yaklaşık yarım; milyar lirayı bulan vergi ödemesi de bütçe açığının finansmanı için; önemli katkı sağlamış oldu.

Hiç yorum yok: