14 Mayıs 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Dün ABD'de açıklanan perakende satışlar rakamı %0.3 düşüş beklentisine karşı Nisan ayında %0.1 artışa işaret etti. Daha net sinyal veren oto ve benzin hariç rakamlarda ise beklenenden (%0.3)  iyi yönde %0.6 artış vardı. Tüketim harcamalarına yönelik sinyallerin izlendiği veri, tarım dışı istihdam sonrası önemli verilerinden biriydi.   Beklenenden iyi yönde gelen Nisan ayı tarım dışı istihdam rakamının, çıkış stratejisini tartışan FED’in varlık alım programında azaltma /durdurma beklentilerini tekrar ön plana çıkardığı söylenebilinir. Bu doğrultuda makro veriler tarım dışı istihdamda olduğu gibi pozitif yönde sürprizler yaratmaya devam ederse, FED'in çıkış stratejisine yönelik beklentiler öne çekilebilir.
 
Diğer taraftan büyük resime baktığımızda G7 toplantısında, resmi açıklama yapılmamasına rağmen, Japon yeninin değer kaybetmesi sürecine yönelik sert eleştirilerin olmaması bizce oldukça önemli. ABD tarafında ise Hilsenrath’ın yazısı ile birlikte Bernanke'nin konuşmasında "aşırı risk" alımına karşı dikkatli oldukları uyarısıyla birlikte değerlendirildiğinde, FED'in piyasalara mesaj vermeye çalıştığı yorumunu çıkarmak olası. Bu görünüm dolar endeksindeki güçlenme eğilimine destek olabilir. FED’e yakınlığı ile bilinen Hilsenrath’ın varlık alımlarının yavaşlatılması konulu yazısında FED’in çıkış stratejisi için hala zamanlamanın tartışıldığını vurguladığına yönelik ifadeleri dikkate değerdi. Avrupa tarafında ise Merkez Bankası ECB’nin KOBİ’lere kredi akışını kolaylaştıracak yollar aradığı yönündeki beklentiler ön planda. Ayrıca Japon bono faizlerinde son günlerde yaşanan ciddi yükselişin de yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
 

 
S&P 500  endeksinde,  yılbaşından itibaren döngüsel/defansif rasyosunun S&P 500’deki yüselişe temelde temettü beklentisinden kaynaklı olarak eşlik etmediğini belirtmiştik. Diğer taraftan 23 Nisan’dan sonraki dönemde bu görünümün değiştiğine,  yani ekonomiye duyarlı döngüsel hisselerdeki performansın güçlendiğini not etmiştik.  Dün ise döngüsel sektörlerdeki kar satışları öncülüğünde S&P 500 endeksi 1633 ile yatay seviyede günü tamamladı.
 
Bu sabah ise son yükseliş sonrası dolar endeksinde kar satışları ön planda. Japonya Borsasında kar satışları etkili. Çin ise satış baskısı altında. Çin %1.3  ekside şu saatlerde. Bugün Almanya TÜFE, sanayi üretimi ve ZEW anketi takip edilecek. ABD’de ithalat fiyatları açıklanıyor. İspanya 6 ve 12 aylık ihaleler düzenliyor. Philadelphia FED Başkanı Plosser bir konferansta konuşacak. ECB’den Asmussen akşam saatlerinde Berlin’de konuşacak.
 
Haftanın geri kalanında ABD’de sanayi üretimi (beklenti:%-0.1 önceki:%0.4) ve TÜFE (beklenti:%-0.2 önceki:%-0.2) rakamları takip edilecek.  Avrupa tarafında ise euro bölgesinden gelen verilerde stabilizasyon sinyalleri aranıcak bu doğrultuda bu hafta açıklanacak 1Ç büyüme rakamı ön planda.
 
Yurtiçine bakacak olursak 16 Mayıs TCMB PPK toplantısı odak noktasında ve öncesinde de bügünkü benchmark ihaleler önemli. Hatırlanacağı üzere geçen hafta açıklanan Nisan ayı TÜFE rakamı beklenenden iyi yönde gerçekleşmişti. TÜFE %0.42 artarken (beklenti:%0.68) temelde gıda fiyatlarındaki %1.3’lük düşüşten kaynaklandı. Özel kapsamlı göstergelerin hepsinde bir önceki aykı yıllık artışa nazaran yıllık bazda düşüş görüldü. Ayrıca, TCMB TÜFE bazlı reel efektif kur endeksini Nisan ayında 121.10 olarak açıkladı. Mart ayı rakamı ise 119.95’den 120.27’ye revize edildi. Bu hafta açıklanan Nisan ayı Sanayi üretimin artışı ise beklentilerin altındaydı. (gerçekleşen: %1.4 beklenti:%3.3 önceki: %4.3) Veri, TCMB'nin Mayıs ayı PPK toplantısında faiz indirimi ihtimalini daha da arttırabilecek yöndeydi.
 
Dün ise cari işlemler açığı 5.4 milyar dolar ile beklenenden sınırlı iyi yönde gerçekleşti. Reuters anketine göre  beklenti -5.9 milyar dolar seviyesindeydi. Diğer taraftan Hazine dün 15 Mayıs’taki 13.4 milyar TL tutarındaki itfa öncesinde  sabit kuponlu 5 yıl ve değişken faizli 7 yıl vadeli iki ihale düzenledi. İki ihale ile birlikte piyasadan toplam 5.38  milyar TL borçlanırken ihalelerde faiz beklenenin altında gerçekleşti. Bugün ise yeni benchmark ve 10 yıl vadeli ihaleler takip edilecek. Hazine Mayıs ayında piyasadan ihale yoluyla toplam 12.6 milyar TL iç borçlanma planladığını hatırlatalım.
 
Teknik tarafta yükseliş trendinin 91,500 hedef direnç noktasını test ederek oluşturduğu zayıflama eğilimini, 89,000 ara desteği üzerinde karşılama çabası devam ediyor. Bu hareket kapsamında, gün içerisinde 89,000 desteğinin önemini koruyacağını düşünüyoruz. 89,000 desteği üzerinde pozisyonların korunmasını önerdiğimiz piyasada, bu seviyeyi kısa vadeli teknik resimde stop loss olarak almayı sürdürüyoruz. Bu seviye altında 86,500 desteğine doğru baskı oluşma riskinin gündeme geleceği piyasada, gün içerisinde yeniden yukarı atakların güç kazanması için 90,200 direncinin aşılması gerekiyor.

Hiç yorum yok: