Yeni günde Asya’da yön arayışı
hakim. Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) 19-20 Aralık
tarihlerinde yapacağı politika kurulu toplantısında para politikasını daha da
gevşetmesi bekleniyor. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre para
politikası daha fazla varlık alım ve kredi programı yoluyla genişletilecek.
MSCI Asya Pasifik
endeksi ise yeni günde yüzde 0.2 yukarıda.
Veri gündeminde ABD;'de dış ticaret
ve toptan satışlar verisi var. Almanya'da Zew endeksi açıklanacak. İç gündemde Ekim ayı cari
denge rakamları bekleniyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Antalya'da bir
konuşma yapacak.
Abd merkez bankası'nın ıkı gun surecek para
polıtıkası kurulu toplantısı bugun baslıyor. Kararını yarın aksam acıklayacak
olan fed'ın, suresı yıl sonunda bıtecek twıst operasyonundan dogacak boslugu
kapamak ıcın varlık alımlarını artırması beklenıyor.
Haftasonu Beyaz Saray'da Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile Obama görüşmesinde her iki liderin de ''iletişim kanallarını açık tutacağız'' açıklamasında bulunması iyimserliği arttırdı.
Pazartesi ABD'de kongre tatile giriyor. Bu hafta mali uçurum konusunda çözüm olacağı beklentisini fiyatlayan S&P 500 ve Dow Jones son beş haftanın zirvesinde işlem gördü.
ABD'de Cumhuriyetçi Parti senatörlerinden Bob Corker, bazı Cumhuriyetçiler'in, mali uçurum görüşmeleri boyunca sosyal yardım reformunun masaya yatırılması karşılığında en yüksek gelirlilerin vergilerinin artırılması fikrinde yumuşamaya başladığını söyledi. Tennessee Cumhuriyetçi Senatörü Corker, oynanacak çok fazla kart olmadığının farkına varanların sayısının arttığını belirterek, "Hatta ben sosyal yardımlarda kesinti yapılmasının bizim için en iyi yol olduğunu düşünmeye başladım" dedi.
KOngre'deki Cumhuriyetçiler ve Beyaz Saray, önümüzdeki yılın başında devreye girecek olarak vergi indirimlerinin sonlanması ve harcama kesintilerinin birleşiminden oluşan mali uçurumu önlemek üzere müzakerelere devam ediyor. ABD Hükümeti, mali uçurumun önlenmemesinin, ülkeyi önümüzdeki yıl resesyona itebileceğini söylüyor.
Avrupa'nın en büyük bankası HSBC, ABD'nin açtığı kara para aklama davasını kapamak için en azından 1.9 milyar dolar ödemek zorunda kalacak
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King Pazartesi günü, çok fazla ülkenin yavaşlayan küresel ekonominin etkilerini dengelemek için para birimlerini bilinçli olarak zayıflatmaya çalıştığını ve bu trendin önümüzdeki yıl da devam edebileceğini söyledi.
İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi'nin teknokrat Monti hükümetinden desteğini çekmesi üzerine Monti'nin 8 Aralık'ta istifa niyetini açıklamasının ardından İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizleri 4 ayın en büyük sıçramasını yaptı. Ülkenin 10 yıllık borçlanma maliyeti 29 baz puanlık artışla yüde 4.82'e tırmanırken, FTSE MIB Endeksi yüzde 2.2 düştü.
Çin Merkez Bankası'nın verilerine göre bankalar, yerli para biriminden verdiklerleri yuan kredilerini Kasım'da 522.9 milyar yuan (84 milyar dolar) genişletti. Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin beklentisi bankaların yeni kredilerinin 550 milyar yuan olacağı yönündeydi. Çinli bankalar geçtiğimiz yılın aynı döneminde 562.2 milyar yuanlık yeni kredi vermişti.
Ekim ayı sanayi üretimi ve üçüncü çeyrek büyüme verileri ekonomik aktivitenin tahmin edilenden daha hızlı bir yavaşlama eğiliminde olduğunu gösterirken, veriler TCMB’nin ekonomik aktiviteyi canlandırmak için faiz indirimine gideceği beklentisini artırdı.
Türkiye ekonomisinde büyüme, yılın üçüncü çeyreğinde ihracatın pozitif katkısına rağmen, iç talebin büyümeye destek vermemesi nedeniyle yüzde 1.6 olarak gerçekleşti ve ekonomistlerin yüzde 2.6 olan beklentisinin altında kaldı. Büyüme bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3.4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3 olarak gerçekleşmişti.
Toplam sanayi üretimi ihracata dayalı neredeyse bütün sektörlerde görülen düşüşlerin etkisiyle ekimde yüzde 2.5 olan beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 5.7 düşerken, TCMB’nin faiz indirimi konusunda elini güçlendirdi.
Beklentinin altında gelen büyüme rakamları, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hem Meclis’teki konuşma metnini hem d e tahminlerini değiştirtti. Şimşek, 3.2’lik büyüme tahminini yüzde 3’ün altına çekti.
Türkiye, yüksek cari işlemler açığını krize dönüştürmeden başarıyla yönetmiştir. Ekim 2011’de 78.4 milyar dolara yükselen 12 aylık cari açık, uyguladığımız doğru makroekonomik politikalarla bu yılın Eylül ayında 55.8 milyar dolara gerilemiştir. Cari açıktaki bu gerileme yüksek seviyelerde seyreden petrol fiyatları ile en büyük ticari ortağımız AB’deki daralmaya rağmen gerçekleşmiştir. Uygulanan yapısal reform
larla cari açığı orta-uzun vadede daha düşük
seviyelere çekeceğiz.
Yumuşak inişe paralel enflasyonist baskılar da azalmıştır. Geçen yıl sonunda yüzde 19.5’e yükselen enflasyon kasımda yüzde 6.4’e indi. Enflasyonun 2013’te ise yüzde 5.3’e gerilemesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde büyümemizi destekleyecek önemli unsurlardan biri de son yıllarda yakaladığımız güçlü istihdam artışıdır. Birçok ülkede kriz sonrası istihdam kayıpları telafi edilemezken 2009 yılından bu yana yaklaşık 4 milyon net istihdam yakaladık.
Gelecek yıl bütçe giderleri 404 milyar, bütçe gelirleri 370.1 milyar, bütçe açığının da 34 milyar lira olması tahmin ediliyor. Bu yıl bütçe açığı OVP'de öngörülen oranın 0.8 puan üzerinde gerçekleşecek.
Gelecek yıl personel giderlerinin 97.2 milyar lira, SGK devlet primi giderlerinin 16.8 milyar, mal ve hizmet alım giderlerinin 33.4 milyar, faiz giderlerinin 53 milyar, cari transferlerin 151.3 milyar, sermaye giderlerinin 33.5 milyar, borç vermenin 11.1 milyar, yedek ödeneklerin ise 2.6 milyar lira olacağı öngörüldü. Gelir vergisi 63 milyar, kurumlar vergisi 29 milyar, ÖTV 83 milyar lira olarak belirlendi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder