6 Kasım 2012 Salı

Gündem

Günün en önemli gündem maddesi ABD’de yapılacak olan seçimler. Son 24 saat içinde anketlerde Obama’nın hafif de olsa önce olduğu bilgisi geliyor. Seçimler öncesinden çok fazla risk almak istemeyen bir piyasa gözleniyor buna Avrupa’daki kararsızlıkta eklenince piyasa oyuncularının Yön Avrupa’ya çevrildiğinde Yunanistan tarafında belirsizliğin öne çıktığı görülüyor.
 
Avrupalı bankaların sermaye artırımı konusunda da belirsizlik de dün satışlarda etkili oldu. Bunun gerilimin etkisi en belirgin euro dolar paritesinde kendisini gösterdi. 1.28’lerden sert bir şekilde aşağı kırıldıktan sonra 8 haftanın en düşük seviyelere gerileyen euro TL yeni günde 2.7999 seviyesinde. Dolar TL dün 1.78 altına sarkarken oradan yaşanan dönüş ile yeni günde 17822 seviyesine geldi. Euro Dolar paritesi ise 1.2788 olurken sepet kur yeni günde 2.0307 seviyesinde.sakin bir takipte olduğu görülüyor.
 
Dış gündemde bugün ABD seçimlerinin yanı sıra Euro Bölgesi Eylül ayı üretici enflasyonu ve Ekim ayı hizmet sektörü PMI endeksi, Almanya Eylül ayı sanayi ürünleri siparişleri, İngiltere Eylül ayı sanayi üretimi, Avrupa'da BMW bilançosu var.

 
IMF Başkanı Christine Lagarde, ABD'de yarın yapılacak başkanlıkseçiminin galibinin, mali uçurum olarak adlandırılan otomatik bütçe kesintileri ve vergi artırımlarının global yankılanmalarını bertarafetmek için hızla harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 
 
 AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Yunanistan'ın 3 büyük kreditörü AB, IMF ve ECB'nin Yunanistan'ın borç yüküne ilişkin olarak 12 Kasım'daki Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına kadar bir çözüm sunma yolundailerlediklerini bildirdi. 
 
Meksika'daki zirvede bir araya gelen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, bütçe kesintisi vurgularını, ABD'nin kemer sıkmasının, hâli hazırda kırılgan seyreden küresel büyümeyi boğacağı gerekçesiyle azalttı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin Merkez Bankası'nın uluslararası biriminin genel direktörü He Jianxiong, ABD'deki başkanlık seçiminin, yuanın forex piyasalarındaki değerini etkilemeyeceğini savundu. He, Çin'in döviz politikasında yalnızca bir karar mercii bulunduğunu belirterek, yuanın dolar karşısında son haftalardaki değerlenmesinin tamamen piyasa taleplerinden kaynaklandığını söyledi.

Tokyo Hükümeti'nin elindeki likidite miktarının azalmasına yol açan yasama finansmanı anlaşmazlığı dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın yerel hükümetlerini tehdit ediyor. Japonya'daki yerel hükümetler, giderlerini ödeyebilmek için bankalardan borçlanıyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de işsizlik verisinin Eylül'de yüzde 7.8'e gerilemesinin ardından rakamlar ile oynandığı iddiasıyla dikkatleri üzerine çekmiş olan General Electric Co.'nun eski CEO'su Jack Welch, iddiaların yeniden gündeme getirdi. Welch, hükümetin siyasi kazanımlar uğruna işsizlik rakamını manipüle ettiğini söyledi.


2009’da Başkan seçildikten sonra ilk denizaşırı ziyaretini Türkiye’ye yapan ve ziyareti Avrupa bağlamına oturtarak önemli bir mesaj veren Barack Obama’nın, bir dönem daha ABD Başkanı olmasıyla Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerindeki ‘bahar havasının’ süreceği, Romney’in seçilmesi halinde ise bir süre fren yapılacağı görüşü hâkim.

Endeks öğlen arasında açıklanan Fitch’in kararının ardından 2. seans açılışında 73.313,87 puana kadar yükseldikten sonra gelen kar satışlarıyla 72.324,59 puana kadar gerilese de, günü önceki kapanışa göre 1.314,49 puanlık yükselişle 72.737,10 puandan kapattı.

Not artırım açıklamasında, ”Fitch, Avro Bölgesi’nin sağlam kalacağını ve küresel finansal stabiliteyi etkileyecek, Türkiye gibi geniş cari açığı olan ülkelere sermaye akışında ani duruşlara neden olacak, birbirini peşi sıra izleyecek bir riskin oluşmayacağını varsaymaktadır. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi not indirimini tetikleyebilir" ifadesine yer verildi.Açıklamada ayrıca, bölgesel gerilime de dikkat çekilerek, ”Bölgesel istikrardaki gerilim artışı yok sayılamaz ve bu derecelendirmenin tolearns limitleri içerisinde. Buna rağmen Fitch, Suriye’de Türkiye’yi de içerisine çekebilecek bir sivil savaş beklememektedir. Böyle bir olayın gerçekleşmesi halinde, bunun not indirimine varabilecek ekonomik ve mali etkileri olabilir” görüşü dile getirildi.Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı çalışan Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF-Financial Action Task Force) Ekim ayında Türkiye’ye ilişkin uyarısına da atıfta bulunulan açıklamada, Türkiye’nin gereken tedbirleri almaması durumunda notunun indirilebileceği uyarısında bulunuldu."Türkiye’nin FAFT üyeliğinin Şubat 2013’te askıya alınmayacağını varsayıyoruz" beklentisine yer verilen açıklamada, üyeliğin askıya alınması halinde, bunun Türkiye için uluslararası finansman kapasitesine olumsuz etkileri olabileceği belirtildi.


Türkiye’nin 18 yıl sonra notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükselmesi ekonomi aktörlerini de etkileyecek. Yükselen not ve harcama-lardaki artış bir süreliğine de olsa vatandaşın vergi yükünün daha fazla artmasına engel olabilecek.

Enflasyon aylık bazda son bir yı lın en yükseğine çıkarken, yıllık bazda ise bir yılın en düşük düzeyinde kaldı. TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 7.80, ÜFE’de ise yüzde 2.57 oldu. 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9.53, üretici fiyatlarında ise yüzde 7.80 düzeyinde gerçekleşti.

Hiç yorum yok: