6 Ağustos 2012 Pazartesi

Gündem de Neler Var ?

Draghi’nin sorunlu ülkelerin EFSF ve ESM’den yarım istemesi gerektiğini belirttikten sonra Rajoy’un gerekli olursa halk için en iyisi o0lduğuna karar verilirse yardım isteyeceğini açıklaması sonrasında Cuma günü sert yükselişler yaşandı. Tahvil faizleri geri çekilirken iyimser hava etkili oldu.

İyimserlik ABD piyasalarında da etkili oldu. Avrupa’dan gelen olumlu havaya tarım dışı istihdam rakamları eklendi. Tarım dışı istihdam beklentilerden iyi gelirken, istihdam verisinde artış yaşandı. Sonuçlar her iki yönden de pozitif fiyatlandı. Verinin iyi geldiğini fiyatların yanı sıra istihdamda yükselişte FED’in yardım kapısını araladığı düşüncesi ile pozitif fiyatlandı. ABD'de New York borsasında endeksler cuma gününü yükselişle tamamladı.Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre 217.29 puan veya yüzde 1.69 artışla 13.096,17 puandan günü tamamlarken, Nasdaq 58.13 puan veya yüzde 2.00 artışla 2.967,90 puana, S&P 25.99 puan veya yüzde 1.90 artışla 1.390,99 puana çıktı.

Uluslararası piyasalar, kreditörlerin Yunanistan'ın kurtarma paketi koşullarının görüşüldüğü toplantıda ilerleme gösterdiğini belirtmesi ve ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklenenden iyi çıkması sonrası haftaya moralli başladı. Asya hisse sentleri son dört günde ilk kez yükselirken, euro değer kazandı ve Asya tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) geriledi. 

Yunanistan ve uluslararası kreditörleri, Atina'da bir haftayı aşkın süren toplantılarda, kurtarma paketi koşullarının karşılanabilnesi için daha fazla bütçe kısıntısına gerek olduğu konusunda anlaşmaya vardı. ABD ekonomisi, Temmuz ayında, otomobil üreticilerin desteği ile, önceki ayın iki katı istihdam artışı gerçekleştirdi. Toyota'nın ilk çeyrek karı, geçen yılki deprem ve tsunami felaketinden sonra üretimin toparlanmasının etkisi ile, son dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. 

 İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos, İspanya'nın Avrupa'danyeni bir kurtarma talep etmek için acelesi olmadığını, böyle bir yardımın şartlarına ilişkin detaylar gün yüzüne çıkana kadar idare edebileceğini söyledi. Guindos, ABC gazetesine yaptığı açıklamada İspanya'nın 2012 finansman ihtiyacının yüzde 70'ini karşılamış olduğunu belirterek, yardım talep etmeden önce ECB'nin Euro Bölgesi çevre ülkelerinin borçlanma maliyetlerini aşağı çekmeye yardım için ortaya koyacağıyeni programı bekleyeceklerini söyledi. Guindos, "Yardım programının detaylarını öğrendiğimizde, daha açık bir takvime sahip olacağız" diye konuştu.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Euro krizi, Avrupa'nın geleceğine ilişkin tartışmaları beraberinde getiriyor. Euro Bölgesi’nin borçlu ülkelerinden İtalya’nın Başbakanı Mario Monti, Euro krizinin Avrupa’yı çöküşe sürüklememesi gerektiği uyarısında bulundu. Alman haber dergisi Der Spiegel’e açıklamalarda bulunan Monti, “Geçen yıllarda Euro Bölgesi’ni etkisi altına alan gerginlikler Avrupa’nın bölünmesine giden psikolojik süreci tetikliyor” dedi.

Alman politikacılar ve Avrupa Merkez Bankası'nın eski yetkilileri haftasonu yaptıkları açıklamalarda Avrupa Merkez Bankası'nı eleştirdiler ve Euro Bölgesi kurtarma fonlarına en büyük katkı sağlayıcı olarak Almanya'nın ECB'nin kararları üzerinde daha fazla kontrole sahip olması gerektiğini savundular.

Bankanın internet sitesinde Pazar günü yayınladığı bildiride Çin Merkez Bankası, para politikasında ince ayar ve öncelikli düzeltmeler yapmaya yılın ikinci yarısında da devam edeceğini ve reel ekonominin kalkınmasına yönelik çabalarını artıracağını duyurdu.

Wall Street Journal gazetesinde bir makale kaleme alan Fed'in eski başkanı Paul Volcker ve New York eyaletinin eski vali yardımcısı Richard Ravitch, ABD'de yalnızca federal hükümetin değil, eyaletlerin de teker teker kendi mali uçurumlarına sürüklendiğini belirtti.

Temmuz ayında tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 0.23, üretici fiyatları ise yüzde 0.31 oranında geriledi. Enflasyon verilerindeki düşüşte giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki yüzde 4.38’lik gerileme etkili oldu.

Hiç yorum yok: