10 Ocak 2012 Salı

GÜNDEM

Dün Alman ve Fransız temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen zirvede 9 Aralık’ta alınan bütçe kararlarına ilişkin güncellemeler yapıldı. Alınan bağlayıcı olmayan kararlara göre Mart başında beklenen bütçe kurallarının Ocak 30 itibariyle hayata geçirilebileceği belirtiliyor.

Bugün ise Almanya-IMF görüşmesi yapılacak. Gündemin Yunanistan olması bekleniyor. Özel sektör kreditörleri ile hala bir anlaşma zemini bulamayan ülkenin daha önce hak kazanmış olduğu 89 milyar Euro’luk kurtarma paketine ilişkin detaylar belli olacak. Halktan kesintilere razı olmasını isteyen Başbakan Papademos aksi takdirde ülkenin krize geleceğini de açıklamayı ihmal etmedi.
 
Bir süredir devam eden ve beklentileri aşan ekonomik datadan sonra ABD’de gözler hisse senetlerinde ve açıklanan bilançolarda. İlk açıklanan bilanço Alcoa’dan geldi. Geçen yıl Dow Jones içinde en çok düşen 2. hisse senedi olan Alcoa beklentiler dahilinde bir bilanço açıklarken kapanış sonrasında gelen sonuçlar sonrasında hisse senedi yükseldi.
 
Fransız malıye bakanı: malı ıslemler vergısını persembe gunu alman malıye bakanı ıle gorusecegız.
             
Abd sermaye pıyasaları duzenleyıcı otorıtesı sec bankaların avrupa borc krızınden kaynaklanan rısklerı konusunda daha fazla ayrıntı yayınlamalarını istedı.
 
Mali entegrasyonla ilgili görüşmelerin iyi yolda olduğunu belirten Almanya Başbakanı Merkel, "Almanya ve Fransa olarak mali reformlarda anlaşmaya yakınız. Mali entegrasyon anlaşması en geç Mart'a kadar imzalanabilir" dedi.

 Cın, 2010 yılı gsyh buyumesını % +10.3'den % +10.4'e revıze

Cın'de aralık ayında ıthalatın beklentılerın aksıne sert bır dusus yasaması ve ıhrcatın guclu gorunumunu koruması dıs tıcaret fazlasının surprız bır artıs yasamasına neden oldu.
Dunyanın en buyuk alumınyum uretıcısı konumundakı alcoa tarafından yapılan acıklamada yılın dorduncu ceyregınde alumınyum fıyatlarıında yasanan dusus ve bazı urunler ıcın avrupa ve abd'de getırılen yukumlulukler nedenıyle yılın dorduncu ceyregının zararla tamamlandıgı ve toplam 193 Mılyon dolar hısse basına ıse 18 sent zarar elde edıldıgı ıfade edıldı.
Cıtıgroup bas ekonomıstı buıter'e gore, ırlanda ıkıncı yardım paketını sımdıden muzakere etmelı
 
İNGİLTERE’nin ‘global standartlar’ istediği ve 30 Ocak’ta yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde birliği bölmesi beklenen Tobin vergisi olarak anılan ‘finansal işlem vergisi’ de Berlin’deki zirvede gündeme geldi. Tobin vergisi için agresif bir biçimde bastıran Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Biz örnek olmazsak bu vergi uygulanmayacak” dedi. Angela Merkel ise “Uzun süredir 27 AB ülkesinin de uygulayacağı böyle bir vergiyi uygun görüyorum. Fransa’nın tavrı olumlu ama AB genelinde yapılmasını tercih ediyorum” diyerek mesafeli bir tutum sergiledi.
 

İsviçre Merkez Bankası (SNB) Başkanı Philipp Hildebrand görevinden istifa etti. SNB tarafından yapılan açıklamada Hildebrand’ın istifasının derhal yürürlüğe girdiği kaydedildi.

İtalya Başbakanı Mario Monti i, Avrupa'yı sarsan borç krizinden etkilenen ülkesi için yeni bir ekonomik önlem paketine ihtiyaç olmadığını, ancak özelleştirmelerin hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

Amerika'nın ekonomi çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal'ın internet sayfasında çıkan İstanbul mahreçli haberde, Euro Bölgesi'ndeki talepteki azalmaya rağmen,Türkiye'nin sanayi üretiminin yüksek şekilde arttığını, bunun da ülkenin hızlı büyüme ivmesini sürdürdüğünü gösterdiğini yazdı.
 
 Boa-ml, 2.000 dolar/ons olan 12 aylık altın fıyatı tahmınını degıstırmedı .
 
Türkiye CDS´leri 344´e yükseldi.
 

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, 2011 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.4 arttı. Ancak ekonomistler, aralık ayında sanayi üretiminin yıllık bazda artış hızında yavaşlama bekliyor



 Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, HABERTURK.COM'un sorusu üzerine, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını, Türkiye'nin notuyla ilgili bir gelişme olmadığını söyledi.

Hiç yorum yok: