5 Ocak 2012 Perşembe

Gündem

  • Asya piyasaları, Fransa'nın bugün gerçekleştireceği 8 milyar euroluk (10.4 milyar dolar) tahvil ihalesi öncesi Avrupa borç sorununa ilişkin endişelerin artması sonucu satıcılı seyrediyor.
  • Neredeyse 8 ayın zirvesine çıkan petrol, Yunan Başbabakan Papademos'un açıklamalrının ardından Basara Körfezi'ndeki tansiyonun düşmemesine rağmen geriliyor.
  • Perakende satışları ve otomotiv üretimindeki hareketlenmenin tahminlerin altında gelen fabrika siparişlerine baskın gelmesi ile ABD hisse senetleri önceki kayıplarını eritirken Dow Jones Endüstri Endeksi'nin temmuzdan beri en yüksek seviyede bulunuyor oluşunu korudu. 
  • Cın'de duzenleyıcı otorıte bankalar ıcın getırecegı daha sıkı duzenlemelerı erteledı. Cın'de tufe'nın aralık ayında yuzde 4 2011'de ıse yuzde 5.4 arttıgı ongoruluyor                                     
  • Federal reserve baskanı ben bernanke abd'lı yasa koyucuları uyararak ulkenın zor durumdakı konut sektorunu canlandırmak ıcın daha fazla duzenlemeye ıhtıyac oldugunu ve sektorde yasanabılecek yenı sıkıntıların ekonomıde genıs bır alana yayılacagını belırttı.
  • New york fed tarafından fed'ın 13 aralık'takı toplantısına daır bankacılar arasında duzenlenen anketın sonuclarına gore; wall street'ın en buyuk bankaları federal reserve tarafından uygulanan yuzde 0sevıyesındekı faız oranlarının en azından 2014 yılına kadar devam edecegını ve fed'ın yakın bır gelecekte ek canlandırma onlemlerını devreye alacagını ongoruyor.
  • Abd yonetımı, ab ulkelerının ıran'dan ham  petrol ıthalatının yasaklanması yonunde prensıp anlasmasına varmasını  memnunıyetle karsıladıgını bıldırdı.
  • 2012'ye 'yeşilde' merhaba diyen piyasalar bu sabah Asya'dan başlayarak 'kırmızıya' döndü. Almanya ve Portekiz'in başarılı geçen ihalelerine rağmen Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat büyüklüğünün arttığına dair haber ve Avrupalı bankaların sermaye ihtiyacı konusunun gündeme gelmesiyle piyasalarda satışlar görüldü. 
  • Imf, macar ekonomısını 18 ocak'ta gozden gecırecek        
  • Merkez piyasayı müdahalelerle kontrol etmeye çalışırken Macaristan Merkez Bankası’nın yetersiz teklifleri gerekçe göstererek açtığı tahvil ihalesini iptal ettiğini açıklaması uluslararası piyasaları karıştırdı. Ayrıca İspanya ve İtalya’nın borçlarını iflasa karşı sigortalama maliyetindeki artış da dış piyasalarda tansiyonu yükseltti. Bu gelişmelerle Euro, 1.30 dolar seviyesinden 1.29 dolar seviyesine geriledi
  • Avrupa Komisyonu, Yunanistan’dan, Avrupa Birliği destek fonlarından yasadışı olarak kullanıldığı tespit edilen 425 milyon euro’yu faizleriyle birlikte geri ödemesini istedi
  • Fed’in aralık ayındaki toplantı tutanaklarına göre, Fed, ne kadar süre gösterge faiz oranını rekor seviyede düşük tutmayı planladığına ilişkin tahminlerini yılda dört kez yayınlayacak.
  • Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’de enflasyonun son üç yılda en yüksek seviyeye ulaştığını kaydederek, ekonomistlerin, “Merkez Bankası enflasyon riskleri hakkında çok iyimser ve merkezi faiz politikasını yükseltmek için çok isteksiz”, “Üçüncü çeyrekte yüzde 8.2 olan Türkiye’nin yıldız gibi büyüme performansı hızlı bir şekilde düşebilir”, “Türkiye’nin ekonomik verileri ve özellikle güçlü nüfusu ve diğer temel değerleri yanlış yorumlanıyor” görüşlerini kaydetti.
  • CR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, “2010 yılsonuna göre ekonominin likidite ihtiyacı yüzde 30.4 oranında artış göstermiş ve Ağustos 2011 den itibaren iyice hızlanmıştır. Faiz koridoru uygulandığı haliyle oluşan bu ilave likidite ihtiyacının yönetilmesine paralel yürümemektedir. Paranın maliyetindeki öngörülmezlik hali devam edemeyeceği için faiz artışı kaçınılmaz gözüküyor” dedi

Hiç yorum yok: