16 Aralık 2011 Cuma

BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER ve GÜNDEM

BUGÜN AÇIKLANACAK VERİLER



·         10:00’da Türkiye TÜİK/TCMB Kasım Ayı Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Önceki 89,7 idi.



·         10:00’da Türkiye Ekim ayı Özel Sektörün Uzun Vadeli Borcu ($) açıklanacak. Önceki 13,5 mr idi.



·         12:00’da Avro Bölgesi Ekim Ayı Dış Ticaret Dengesi (Avro) açıklanacak. Önceki 2,9 idi.



·         15:30’da ABD Kasım Ayı TÜFE Aylık/Yıllık açıkladı. Beklenti %0,0 ve %3,5 önceki %-0,1 ve 3,5 idi.





TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI



·         Merkez Bankası, 250 mn dolar açıkladığı döviz satım ihalesinde 150 mn dolarlık satım yaptı. Bu rakamla TCMB, 21 Kasımdan sonra ilk kez 100 mon doların üzerinde bir tutarla ihale açmış oldu. İhalede en yüksek fiyat 1.8790 TL, en düşük fiyat 1.8772 TL olarak belirlenirken, ortalama fiyat ise 1.8776 TL seviyesinde oluştu. İhalede teklif tutarı 631 mn dolar oldu. İhaleye gelen tekliflerin ortalama fiyatı ise 1.8461 TL şeklinde oluştu.



·         Merkez Bankası, dün düzenlediği bir hafta vadeli repo ihalesi ile piyasayı 4 mr TL fonladı. Merkez Bankası´nın açtığı ihaleye 14 mr 832 mn TL teklif gelirken, ortalama bileşik, en düşük ve en yüksek faiz %5.92 seviyesinde gerçekleşti. Basit faizler ise en düşük, ortalama ve en yüksek %5.75 oldu. Merkez Bankası, piyasadaki geçici likidite sıkışıklığını gidermek amacıyla repo ihalesi açmıştı.



·         İşsizlik 7 yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti. TÜİK, işsizlik oranının, bu yılın Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 2,5 puan azalarak, %8,8 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi. Eylül'de, Türkiye'deki işsiz sayısı 2,3 mn kişi, istihdam edilenlerin sayısı da 24,7 mn kişi oldu.



·         Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe disiplinin Kasım ayında da devam ettiğini söyledi. Şimşek, Kasım ayı bütçe sonuçlarını değerlendirirken, dünya ekonomisindeki belirsizliklere ve özellikle Euro Bölgesi'ndeki ülkelerde derinleşmekte olan kamu borç krizine rağmen, merkezi yönetim bütçesinin, 2011 yılı Kasım ayında 2,1 mr TL fazla verdiğini kaydetti. 



·         Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, artık gündemin enflasyon olduğunu söyleyerek enflasyonun tek haneli kalması için ne gerekiyrsa yapacaklarını açıkladı. "Sürdürülebilirlik raporu ile 2030 yılının hedeflerini oluşturmaya çalışıyoruz" diyen Babacan, raporun tanıtımının ocak ayında yapılacağını söyledi. Ayrıca Babacan, kredi kartlarına tek limit getirilmesini finansal istikrar komitesinde konuştuklarını belirterek "Kredi kartında tüketiciye tek limit konulmasını istiyoruz. BDDK konuyu araştıracak." dedi



DÜNYA’DAN ÖNEMLİ SATIRBAŞLARI



·         Kredi derecelendire kuruluşu Fitch; finansal regülasyon etkisi ve piyasadaki kargaşanın bankacılık sektörüne ağırlık yaptığı gerekçesiyle Bank of America Corp. (BAC), Goldman Sachs Group Inc. (GS) ve Citigroup Inc. (C) bankalarının kredi notunu indirdi.  Fitch'in açıklamasına göre bankaların uzun vadeli borç ihraç notu A+'dan 1 kademe indirildi. Aynı şekilde Londra merkezli Barclays Plc (BARC), Credit Suisse Group AG (CSGN), Deutsche Bank AG (DBK) ve BNP Paribas SA'nın da kademeleri düşürüldü.  Moody’s Yatırımcı Servisi ise bankaların notunu ABD'nin sektörü acilen desteklemesinin pek de mümkün görünmediği gerekçesiyle eylül ayında düşürürken Standard & Poor’s ise geçtiğimiz ay indirmişti.  “Bu yapılandan olumlu bir sonuç çıkarmak çopk zor. Bu olay şu an tüm küresel şirketler için bir şeyler söylüyor." diyen Greenwood Capital yöneticisi Michael Nix, "Bu yapılan ayrıca dieğer kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıklarını da doğruluyor." yorumunda bulundu.  Bank of America hisseleri %0.6 tırmanırken New York merkezli Goldman Sachs hisseleri %1.5 düştü, Citigroup hisseleri de %0.5 değer kaybetti. percent.



AVRUPA



·         Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, "Hükümetler kendi başının çaresine bakmalı" dedi. Draghi, Euro Bölgesi'nde ağır borç yüküyle boğuşan ülkeler için ''dışarıdan bir kurtarıcı'' olmadığını bildirdi. Euro Bölgesi'nin ''güvenlik duvarı''nın AB kurtarma fonu olduğunu ifade eden Draghi, AB'li yetkililere, hükümetlerin borçlarını zamanında ödeyeceği konusunda piyasaları ikna etmek için kararları hızlıca uygulamaya koymaları çağrısında bulundu.



·         Nobel ödüllü ekonomist Pissarides, er ya da güç Yunanistan'ın EFSF'den daha fazla yardım isteyeceğini söyledi.



·         Ernst&Young, Euro Bölgesi'nin resesyona girebileceğini belirterek, birliğin dağılma riskinin devam ettiğini savundu. Ernst&Young'ın dün Londra'da açıkladığı rapora göre, Euro Bölgesi ekonomisi bu ve önümüzdeki çeyrekte daralacak. Euro Bölgesi'nin 2012'de çok zor büyüme kaydedeceğini belirten Ernst&Young, bölge için önümüzdeki yıl %0.1'lik büyüme öngördü. 



·         İspanya'da 2012 yılında ekonomik küçülme öngörülüyor. Ekonomik Çalışmalar Enstitüsü'nün İspanyol ekonomisiyle ilgili öngörülerinde, 2012 yılında %0,1 oranında küçülme beklendiği bildirildi. Enstitü ayrıca, ülkenin en ciddi sorunu olan işsizliğin de artmaya devam edeceğini ve şu anda %21,5 olan işsizliğin %22,7 oranına ulaşacağını kaydetti. 



·         İsviçre Merkez Bankası, euro/frank´taki minimum kur seviyesini değitirmedi. İsviçre Merkez Bankası Başkanı Philipp Hildebrand, frank üzerindeki sınırın sabit tutulması kararının ardından, deflasyon riski ortaya çıkarsa, harekete geçmeye hazır olduklarını kaydetti. İsviçre para birimi, Merkez Bankası´nın dün frankın euro başına minimum kur seviyesini 1.20´de sabit tutma kararının ardından değer kazandı.  Banka ayrıca, gösterge faizi sıfır seviyesinde tutmaya devam etti.



·         İspanya dün düzenlediği Ocak 2016, Nisan 2020 ve Nisan 2021 vadeli olmak üzere 3 tahvil ihalesinde hedeflediği miktarın çok üzerinde borçlandı. İhaleler öncesi yaptığı açıklamada 2.5-3.5 mr Euro arasında satış hedeflediğini belirten İspanya Hazinesi, 3 ihalede toplam 6 mr 28 mn Euro borçlandı. 2016 vadeli tahvil ihalesinde 4.86 mr Euro tutarında talebe karşın 2.45 mr Euro borçlanan İspanya, bu tahvilde faiz, önceki ihracın çok altında çekti. İhalede ortalama faiz 4.023% oldu. Bu kağıdın önceki ihracında faiz 5.276 olarak gerçekleşti. Nisan 2020 vadeli tahvilde 3.32 mr Dolar tutarında teklife2 mr 177 mn Euro satış yapılırken, ortalama faiz ise 5.006´dan 5.201´e çıktı. Nisan 2021 vadeli tahvilde 3.03 mr Dolar tutarında teklife 1.4 mr Euro satış yapılırken, ortalama faiz ise 5.433´dan 5.545´e yükseldi.



·         Rusya, euro bölgesine yardım için IMF´ye 20 mr dolara varan oranda kredi sağlamayı değerlendiriyor. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev´in danışmanı Arkadi Dvorkovich, ağır borç kriziyle mücadele eden Euro Bölgesi´ne yardım etmek için Uluslararası Para Fonu´na (IMF) 20 mr dolara varan oranda kredi sağlamayı değerlendiriyor. Dvorkovich, Avrupa Birliği (AB) ve Rusya temsilcileri arasında düzenlenen zirve için bulunduğu Brüksel´de yaptığı açıklamada, Medvedev´in, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşmesinde borç krizindeki Euro Bölgesi´nin kurtarılmasında kullanılmak üzere IMF´ye 20 mr dolara varan oranda kredi verme düşüncesini dile getirdiğini belirtti. Rus yetkililer, daha önce bölgeye yardım için IMF´ye 10 mr dolar destek sağlamayı planladığını ifade etmişti. Dvorkovich, bölgeye yönelik sağlanacak katkının minimum tutarının 10 mr dolar olduğunu, muhtemelen daha fazla olacağını ancak daha az olmasının öngörülmediğini kaydetti.  AB devlet ve hükümet başkanları, geçen hafta düzenlenen zirvede, IMF´ye 200 mr euro kredi verme kararı almış ve diğer ülkelere aynı yolu izlemeleri çağrısı yapmıştı.



·         IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa borç krizinin bir grup ülke tarafından çözülemeyecek bir noktaya gitmekte olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı´nın bir etkinliğinde konuşan Lagarde, ülkeler bir araya gelip çalışamazlarsa dünyanın 1930´lardakine benzer bir durumla karşı karşıya kalacağını söyledi. Lagarde, ´´Düşük gelirli, gelişen, orta gelirli ya da süper gelişmiş olsun olmasın henüz başlayan ancak hız kazanan krize karşı hiç kimse muaf değil´´ diye konuştu. Lagarde, hız kazanan krize karşı küresel bir yanıt verilmesi gerektiğini belirtti. Lagarde, dünyanın ekonomik görünümün oldukça iç karartıcı olduğunu söyledi. Lagarde, gelişen piyasalar ve Asya ekonomilerinin mevcut krizin yönetimi konusunda yardımcı olmalarının gerekebileceğini ifade etti.



AMERİKA



·         ABD'de Kasım ayında üretici fiyatları %0,3 arttı.



·         ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları 3,5 yılın en düşük seviyesine gerileyerek toplam 366 bin oldu. İşsizlik maaşı başvurularının 390 bin olması bekleniyordu. 



·         ABD´de Temsilciler Meclisi´nde Cumhuriyetçiler 915 mr dolarlık bir harcama tasarısı sunarak Demokratları ABD hükümetini hafta sonundan sonra işler halde tutacak yasanın tamamlanması için zorladılar. Geçici fonlama önleminin süresinin dolmasına sadece iki gün kaldı ve hükümet savunma, eğitim, sağlık ve istihdamda önemli hizmetleri durdurmak zorunda. Fakat Cumhuriyetçi ve Demokrat kanun yapıcılar gelir vergisi indirimini uzatmanın yollarını arıyorlar ve her iki tarafta harcama yasasını pazarlık malzemesi olarak kullanıyor. Temel hükümet fonksiyonları için fon sağlayacak olan yasanın Demokratlar ikna olana kadar Senato´dan geçme şansı yok.



·         ABD´de Kasım´da sanayi üretimi %0.2 düştü. Düşüşte motorlu taşıt üretimindeki %3.4 gerileme etkili oldu. Ekim´de %0.7 artan sanayi üretiminin yatay kalması bekleniyordu. Motorlu taşıtlar çıkarıldığında bile üretim %0.2 geriledi. Kasım´da kapasite kullanım oranı da %78´den %77.8´e geriledi.



·         Kredi derecelendirme kuruluşu S&P´nin dün yayımladığı raporuna göre, ABD bankaları için 2012 yılı sıkıntılı geçecek. S&P analisti Rodrigo Quintanilla, raporda, ´´2012 yılında anlamlı bir ekonomik büyümeyi teşvik edecek faktörler azalmış durumda ve asıl büyük soru dünya ekonomisinin ne kadar yavaşlama göstereceği sorusu´´ ifadelerini kullandı. Raporda, dünya genelinde azalan talebin muhtemelen kredi büyümesini de azaltacağı ve devam eden regülasyonların marjları zayıflayabileceği ve bunun da yıl boyunca ABD bankaları için gelir büyümesine zarar vereceği kaydedildi. Bununla birlikte bankaların, şirketlerin ve bireylerin borçlanmadan kaçınmaları ve düşük faiz gibi etkenlerden de etkilenmesinin olası olduğu ifade edildi. Ancak Avrupa borç krizinin yayılması riskinin ABD bankaları için en büyük endişe kaynağı olarak kalmaya devam ettiği kaydedildi.



·         Bernanke ile gerçekleştirdikleri toplantının ardından açıklama yapan Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Lindsay Graham ve Orrin Hatch’nin verdiği bilgiye göre, FED Avrupa’ya yönelik olası bir kurtarma ağının içinde olmayı istemiyor. Bernanke, ‘Avrupa ülkelerini ve bankalarını kurtarmak Amerikan vergi mükellefine mi kalacak’ yönündeki endişelere, “Hayır FED’in bunu yapmaya ne niyeti ne de yetkisi var” yanıtını verdi.  FED’in ABD’yi koruma planı  2008 krizi sırasında ABD hükümetinin finansal kuruluşlara verdiği 700 mr dolarlık yardım paketine karşı çıkan Cumhuriyetçilerin düzenlediği bir konferansa katılan Bernanke, basına kapalı toplantıda, şöyle konuştu: “FED olarak, ABD’nin Avrupa’daki krizden ne kadar ve nasıl etkileneceğine ilişkin bir çalışma yürütüyoruz. FED rapordan elde edilecek sonuçlar ve son gelişmeler ışığında ABD ekonomisinin Avrupa’daki krizden kendisini korumasının yollarını da kapsayan bir strateji sunacak.”  Yeni döneme ait ipucu vermedi  Senatör Orrin Hatch, “Bernanke ciddi kaygı duyuyor. Eğer Avrupalılar kendilerini toparlayamazlarsa bizi de etkilerler; Avrupa’da bir çöküş bizim için de zararlı olur’ açıklamasını yaptı. Fed geçen salı günü yaptığı bir açıklamada, Avrupa finans piyasalarını saran krizin Atlantik ötesine atlamasının, zaten zayıf gelişme gösteren ABD ekonomisi için önemli bir risk olduğunu bildirmişti. Bernanke’nin senatörlerle toplantısında Avrupalı yetkililerin krizi durdurmak için aldıkları önlemleri anlattığı ancak ABD’nin bundan sonraki politikasına ilişkin ipucu vermediği belirtildi. 

Hiç yorum yok: