24 Haziran 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 24 Haziran 2014

Dün güne sert bir yükselişle başlayan BIST100 endeksi öğlene doğru kazançlarının büyük kısmını geri verse de öğleden sonra gelen alışlarla tekrar yükselişe geçti ve günü %1.18 artıda, 79.306 puandan tamamladı. BIST30 endeksi de %1.29 artışla 97,987 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.17 gerilerken, bankacılık endeksi (xbank) %2.92 yükseldi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, VAKBN ve HALKB olurken Borsa İstanbul’da dün işlem hacmi 2 milyar 490 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurt içi piyasalara baktığımızda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bültenine göre bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi 13 Haziran itibarıyla bir haftada %0.95 artarak 1 trilyon 188 milyar TL olarak gerçekleştiğini hatırlatalım. BDDK’ya göre tüketici kredileri tutarı ise 1 haftada %0.54 artışla 259 milyar 660 milyon TL’ye yükseldi. Dünya Bankası, Türkiye'nin güçlenen ihracat ve devam eden kamu talebi sayesinde ekonomi dayanıklılığını koruduğu belirterek, Türkiye'nin 2014 yılı ekonomik büyüme tahminini %2.4'ten %3.5'e yükseltti. Son olarak bugün piyasaların bir süredir beklediği faiz kararının açıklanacağını ekleyelim.

Şirket haberlerine baktığımızda, Petkim’in alımı ve Star Rafinerisi’nin hazırlığıyla bugüne kadar 4 milyar doları aşan yatırım yapan Socar’ın Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, 2018’e kadar rafinerinin devreye girmesi dahil 6 milyar dolarlık daha yatırım yapacaklarını ve Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olmayı planladıklarını açıkladığını görüyoruz. KAP’a yapılan açıklamaya göre Tüpraş, Rekabet Kurulu tarafından verilen İdari para cezası ile ilgili olarak ilgili mahkemeye başvurdu. KAP’a yapılan bir başka açıklamaya göre Koç Grubu şirketlerinden Tat Gıda, Şanlıurfa’da kurulu bulunan Harranova Besi ve Tarım Ürünleri şirketinde sahip olduğu %58.15 hissenin tamamını ABD merkezli Morningstar şirketine satışı için hisse devir sözleşmesi imzaladı. Son olarak Zorlu Doğal Elektrik’in Denizli'de jeotermal santrali için EPDK'ya önlisans başvurusu yaptığını belirtelim.


Yurtdışı piyasalara baktığımızda, ABD’de ikinci el konut satışları %4.9 ile Mayıs ayında beklentinin üzerinde artarken, fiyat  artışları iki yılı aşkın bir sürenin en yavaş yükselişi olarak kaydedildi. ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin 7 seans boyunca ilk kez düşmesine ek olarak, konut fiyatlarındaki yükselişin yavaşlaması ve sanayi hisselerinin de gerilemesiyle değer kaybetti. S&P 500 Endeksinde işlem hacimleri 30 gün ortalamasının %2.6 altında seyrederken, Dow Jones Endeksi gün içinde 30.5 puanlık bir düşüş yaşadı. Öte yandan, Asya hisseleri kamu hizmetlerinin yükselmesinin yanında Irak’taki gelişmelerle beraber dalgalı bir seyir izliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi 6 yılın zirvesinden geriledi. Endeks %0.2 yükselerek 144.97 puan seviyesini görürken, gün içinde %0.3 düşüş yaşadı. Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri 2 ila 2.5 yıl daha düşük tutacağını belirtti.

Hiç yorum yok: