18 Haziran 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 18 Haziran 2014

Son günlerdeki aşağı yönlü trendini tersine çevirerek dün güne alıcılı başlayan BIST100 endeksi günü %0.48 yukarıda 78,015 seviyesinden tamamladı. BIST30 endeksi de %0.45 yükselerek 96,160 puandan sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.31, bankacılık endeksi (xbank) %0.43 yükseldi. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 4 milyar 22 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, 2014 yılında jeopolitik gerginliklerin bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Irak'ta son günlerde görünen gelişmelerin cari açığımızı olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Şimşek, bu gerginliğin hızlıca kontrol altına alınmadığı takdirde, bunun bizim için talihsiz bir gelişme, bir dış şok olacağını da sözlerine ekledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı verilere göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksinin ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe oranla %16.1, inşaat üretim endeksinin de %1.1 yükseldiğini belirtelim. Hareketsiz hesaplardan ücret alınma kurallarının yeniden belirlendiğini hatırlatalım. Bu kurallara göre bankalar, 180 gün boyunca hiç kullanmayan kredi kartı için müşteriye ücret yansıtamayacak. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in internet sitesinden yer alan açıklamasında Türkiye’nin yeni varlık yönetim yasasının, sermaye girişini güçlendireceğine değinildi. Özel sektörün yurtdışından sağladığı kredilerin toplamı ilk kez 200 milyar doları geçerek 203.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.


Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin son derece sakin olduğunu görüyoruz. Emlak Konut’un 12 Haziran’da ilk oturumu yapılan "Kocaeli Derince Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesinin Pazarlık - Açık Artırma bölümünü içeren 2. oturumu bu hafta Cuma günü saat: 15:00'te gerçekleşecek. TürkTraktör, kapasitesini 50 bin adete çıkaracak ikinci fabrikasını Sakarya Erenler'de açtı.

Yurtdışı piyasalara baktığımızda, ABD'de konut başlangıçları Mayıs ayında yıllık %6.5 düşüşle beklentilerden fazla gerilerken enflasyonun da, Mayıs ayında beklentinin üzerinde artış göstererek Fed'in hedefine giderek yaklaştığını görüyoruz. Bugün açıklanacak Fed kararları öncesinde ABD ve Avrupa borsalarının yükselişle günü sonlandırdığını belirtelim. Almanya'da yatırımcı güveni, Haziran ayında beklenmedik şekilde altı ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD Yüksek Mahkemesi'nin, Arjantin’in bonoları konusundaki kararının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Arjantin'in kredi notunu CCC- seviyesine indirdi. Japonya'nın ihracatı, Mayıs ayında ABD ve Asya'dan gelen düşük talep sebebiyle son 15 aydır ilk defa azaldı. Dünyanın en büyük enerji firmalarından Shell, Avustralya’nın en büyük enerji şirketi Woodside’taki %19 hissesini satmayı planlıyor. Öngörülen satış işleminin değeri yaklaşık 5 milyar dolar olacak. Son olarak Çin Başbakanının İngiltere'ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette, iki ülke şirketleri arasında toplam hacmi yaklaşık 14 milyar sterlini bulan anlaşmalar imzalandığını ekleyelim.

Hiç yorum yok: