23 Mayıs 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 23 Mayıs 2014

Dün gün genelinde alıcılı seyreden BIST100 endeksi gün sonuna doğru alımların hızlanmasıyla günü %2.08 yukarıda 78,043 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi de %2.34 yükselişle 96,063 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.06, bankacılık endeksi (xbank) %3 yükseliş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 4 milyar 744 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, dün Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında gösterge faizi %10'dan %9.5'e indirdirme kararı alındığını hatırlatalım. Bu kararın açıklanmasının ardından dolar/TL kuru 2.0841 ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu BB+ olarak teyit ederken, görünümü negatifte tuttu. Ekonomi Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre Mart ayında uluslararası net doğrudan yatırım girişi 1 milyar 425 milyon dolar oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerine göre bankanın toplam rezervleri 16 Mayıs ile biten haftada 553 milyon dolar azalarak 129 milyar 41 milyon dolara geriledi. Yine aynı istatistiklere göre yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku, aynı hafta içinde yaptıkları 107.7 milyon dolarlık net alışa rağmen hisse senedi değerlerindeki düşüşle 60.6 milyar dolara geriledi. TÜSİAD Başkanı Yılmaz, geleneksel büyüme anlayışı veya bugünkü verimlik düzeyi ile 2023 hedeflerinin kesinlikle yakalanamayacağını ifade etti.Yılmaz, bu büyüme anlayışının büyümenin niteliğine katkı sağlamayacağını ve büyümeyi vasat bir seiyede tutarak bizi orta gelir tuzağına düşüreceğini de sözlerine ekledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise vergisini düzenli ödeyene pozitif ayrımcılık yapılmasını isterken, Türkiye’nin ‘yeni bir büyüme modeline’ ihtiyacı olduğunu da vurguladı. Türkiye BM bütçesine en fazla katkıda bulunan ülkeler arasında 25'incilikten 16'ncılığa yükselirken bu sıralamayla BM'ye en fazla para veren ülkelerin oluşturduğu "Cenevre Grubu"na kabul edildi.


Şirket haberlerine bakarsak, özellikle yurt dışı hatlarda ve yeni pazarlarda büyümesini sürdüren ve satışlarını ilk çeyrekte %43 artıran Türk Hava Yolları’nın CEO’su Temel Kotil 2014’te %20 büyüme hedeflediklerini ifade etti. Ford Otosan’ın Yeniköy’de 206 milyon euro yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’deki 3’üncü fabrikası dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ford Motors Başkanı Bill Ford, Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç ve diğer aile fertlerinin de katıldığı törenle açıldı.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de işsizlik başvurularının, geçtiğimiz hafta beklentinin üzerinde artış gösterdiğini ve ikinci el konut satışlarının Nisan'da son dört ayda ilk defa yükseldiğini hatırlatalım. Beklentilerin üstünde gelen imalat verisinin de etkisiyle ABD borsaları günü yükselişle tamamladı. Benzer şekilde Avrupa borsaları da Çin ve ABD'deki imalat sanayi verilerinin etkisinde yükseldi. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İspanya'nın kredi notunu bir seviyeye yükselterek BBB olarak belirlerken ülkenin ekonomik büyüme tahminini de artırdı.

Hiç yorum yok: