28 Nisan 2014 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 28 Nisan 2014

BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftayı %1.38 ekside 71,388 seviyesinden sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %1.46 aşağıda 87,118 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.70, bankacılık endeksi (xbank) %2.37 düşüş gösterdi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 159 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, özelleştirme uygulamalarına ilişkin soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm dünyanın ekonomik sıkıntı içinde olduğu 2013 yılında, hedeflerinin çok üzerine çıkarak, özelleştirmelerden 12,5 milyar dolarlık gelir elde ettiklerini ifade etti. Şimşek, 2014 yılı için 7 milyar dolar olan özelleştirme geliri hedefinin yakalanacağına ve bunun üzerine çıkılacağına inandığını da sözlerine ekledi.  Cuma günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 18 Nisan’la sonlanan haftaya ait olan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ni yayınladığını hatırlatalım. Bu verilere göre TCMB de dahil olmak üzere bankacılık sektörü kredi hacmi bir haftalık süreçte 596 milyon 305 bin TL artışla 1 trilyon 48 milyar 850 milyon 64 bin TL’ye ulaşırken, bankalararası dahil olmak üzere bankacılık sektöründeki toplam mevduat bir haftada %0.28 artarak 960 milyar 313 milyon TL’ye yükseldi. Yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku, geçen hafta yaptıkları 282.7 milyon dolarlık net satışla 57.7 milyar dolara inerken, DİBS stoku da 286,9 milyon dolar tutarındaki net satışla 49 milyar 169.1 milyon dolara geriledi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, bir açılış esnasında yaptığı konuşmada teknolojik ürünler üreten ve o ürünleri ihraç eden ülkeye dönüşmemiz gerektiğini ifade etti.

Şirket haberlerine baktığımızda, bugün medyada yer alan bir habere göre New York Federal Mahkemesi, İsviçre Tahkim Mahkemesi'nin aldığı Çukurova Grubu'nun TeliaSonera'ya 932 milyon dolarlık tazminat ödemesi kararını tanımadığını açıkladı. Bununla birlikte TeliaSonera'nın Çukurova Gurubu'na yönelik öne sürdüğü iddiaların da gerçeği yansıtmadığına karar verdi. Bu açıklama ile beraber Çukurova Grubu'nun Alfa'dan geri kalan Turkcell hisselerini alarak yeniden Turkcell'in sahibi olması yolundaki önemli bir engel kalkmış oldu. Arçelik’in 2014 yılı ilk çeyreğinde beklentilere paralel olarak konsolide net 131.161.000 TL dönem kârı açıkladığını da ekleyelim.

Küresel piyasalara baktığımızda, ABD’de tüketici güveninin Nisan ayında son dokuz ayın zirvesinde gerçekleştiğini, ABD hisselerinin, Amazon.com Inc. ve Visa Inc. gibi şirketlerin zayıf bilançoları ve Ukrayna'daki gerilim sebebiyle gerilediğini hatırlatalım. Avrupa hisselerinin de yine Ukrayna sebebiyle geçtiğimiz hafta gerilediğini belirtelim. Avrupalı bankalar, bu hafta başlayacak stres testlerinde 2008 krizi benzeri felaket senaryolarına karşı devlet yardımı almadan ayakta durabileceklerinin kanıtlamak zorunda kalacak.  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İspanya'nın kredi notunu BBB+'ya yükseltti. Alstom şirketinin enerji alanındaki birimini satın alabilmek veya ortak yatırıma gidebilmek için ABD'li General Electrics şirketi ile Alman Siemens şirketlerinin harekete geçtiğini de belirtelim.

Hiç yorum yok: