11 Mart 2014 Salı

Piyasalara Bakış


Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında Çin ve Ukrayna ile ilgili gelişmelerle birlikte riskli varlıklardaki satış baskısı ile haftaya başladık. Geçtiğimiz hafta yeni zirve seviyeleri gören S&P 500 %0.05 eksi ile yatay seviyede, Stoxx 600 ise %0.5 ekside günü tamamladı. MSCI GOP endeksi dolar bazında %1.2, MSCI Türkiye %1.3 geriledi. Bu sabah ise düne göre nispeten daha olumlu hava hakim. Son zayıf veriler sonrasında pozitif yönde sürpriz yaparak büyümeye yönelik soru işaretlerini azaltan ABD istihdam verisi sonrasında, ABD faizlerindeki artış ve güçlü dolar ile birlikte gelişmekte olan piyasalardaki seyrin  tekrar ön planda olduğu söylenebilir.  Ki bu doğrultuda da hafta gelişmekte olan piyasalarda,  Brezilya’da enflasyon, Güney Afrika ve Türkiye’de cari açık gibi makro verilerin de izleneceğini belirtelim. Ayrıca Cuma günü Rusya Merkez Bankasının faiz kararı da takip edilecek önemli gündem maddelerinden biri. 
 
Bugün makro tarafta takip edilecek önemli bir veri yok. ABD’de JOLTs işgücü ve Brezilya’da sanayi, üretimi verileri ön planda olabilir. Hafta genelinde ise ABD’de perakende satışlar, haftalık işsizlik başvuruları ön planda olacak. Ayrıca Perşembe günü ise FED’de Stanley Fischer, Powell ve Brainard’ın atamaları ile ilgili Senato’daki sunumlar dikkat çekebilir.
 
Yurtiçi tarafa baktığımızda gelişmekte olan piyasalara yönelik algılama bu doğrultuda da TL’deki gelişmeler ön planda olmaya devam ederken geçtiğimiz hafta açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamında özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde dokuz endeksin de yıllık bazda önceki aya göre yükseldiğini  ve ayrıca Hazine ihalelerinde faizlerin yüksek seviyede gerçekleştiğini hatırlatmakta fayda var.  Bu bağlamda yarın açılanacak cari işlemler açığı ve Cuma günü açıklanacak TCMB beklenti anketi ön planda olacak.
 
Dün açıklanan sanayi üretimi verisine baktığımızda ise Ocak ayı sanayi üretimi (düzeltilmiş) yıllık bazda %7.3 arttı. Bu (sadece beş katılımcının cevap verdiği) CNBCE anketine  göre %5.0 olan piyasa beklenti ortalamasının üzerinde gerçekleşmiş oldu. Aylık (düzeltilmiş) sanayi üretimi artışı ise %1.1 oldu. Sanayi grupları  sınıflamasına göre, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki yıl aynı aya göre en yüksek artışlar ara malı ve dayanıksız tüketim imalatında gerçekleşirken dayanıklı tüketim malı imalatı yıllık bazda sadece %2.8 artmş.
 
Açıklanan sanayi üretimi verisinin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Fakat sanayi üretimi verilerinin oynaklığı çok güçlü yorumlar yapmayı engelliyor. Gene de şu ana kadar açıklanan tüm verileri gözönüne aldığımızda ekonominin üreti,m/arz tarafının yılın ilk iki ayında nispeten gücünü korduduğunu görüyoruz. Öte yandan, talep tarafına yönelik verilerin ise zayıflamaya işaret ettiğini düşünüyoruz. Yılbaşından, özellikle de 28 Ocak’taki merkez bankasını olağanüstü toplantısından, bu yana faizlerin  artmış olduğunu göz önüne aldığımızda talepteki zayıflama işaretlerinin önümüzdeki aylarda artabileceğini düşünüyoruz.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi piyasalar açısından önümüzdeki dönemde dört konunun önemli olduğunu düşünüyoruz:
 
1)         ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı
2)         Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, devamı ve ekonomisi üzerine etkisi
3)         Japon Merkez Bankası ve Japon Yeni
4)         Gelişmekte olan ülke para birimleri
 
Bunlar arasında daha kısa vadede, özellikle ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı önemli olacak. ABD ekonomik süprizler endeksine (CESIUSD) baktığımızda 2013 yaz seviyelerine yakın yerlere kadar gerilediğini görüyoruz. Buna rağmen ABD faizlerinin son zamanlarda yatay band içinde kalmış olması dikkat çekici. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinde olduğu gibi ekonomik süprizlerin daha olumluya dönmesi durumunda ABD faizlerindeki yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. ABD ücretlerindeki seyre baktığımızda ise bizim yılbaşında bashettiğimiz gibi, ama piyasada büyük oranda göz ardı edilen, ABD enflasyonuna yönelik  soru işaretlerini piyasa gündemine daha fazla taşıyabilir.

Hiç yorum yok: